bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Kalmar län

Isabel Mena Berlin skjuter in sitt vapen efter rengörning. Foto: Erica Lindquist

Vapenvårdskurs med inskjutning på Öland!

En söndag i juni genomförde Mörbylånga jaktvårdskrets i samarbete med Ribes Fritidsbutik, GAF:s jaktskytteklubb och Studiefrämjandet en Vapenvårdssöndag. Det fanns 12 platser och dessa fylldes på bara ett par dagar av både nya och lite mer erfarna vapenägare som ville skaffa sig bättre koll.

Foto: Erica Lindquist

2023-06-30

Vi samlades hos Anders Karlsson på Ribes på morgonkvisten och alla deltagare hade med sig sina kul och hagelvapen samt optik och annan utrustning de hade frågor om, t ex benstöd, remmar och choketuber.
Det fanns i butiken möjlighet att köpa den utrustning man inte hade så som till exempel solvent, läskstänger och stockolja. All utrustning lades upp på bord och man gick igenom steg för steg hur man tänker, varför man gör vissa moment och i vilken ordning. Det tog några timmar, mycket diskussioner och frågor samt glada skratt.
Mycket viktigt vetande i form av vad man själv kan och får skruva på och vad man aldrig ska röra till exempel.  Strax efter lunchtid rullade deltagarna och ledare mot skjutbanan där vi plockade upp mat längs vägen och började med gemensam, medhavd, lunch.

På plats och mätta började det skjutas in i bänkar, vi fick en genomgång av hjälpmedel, så soom sandsäckar, baksäckar, ställningar och andra skjutstöd. Olika tavlor och avstånd med information om hur och varför man skjuter in på olika avstånd. Flera hade helt fabriksnya bössor och då hjälptes vi åt att ”breaka in” dessa.
Vi kollade på papprullar om choketubernas olika verkan, och testade olika skjutavstånd med hagel. Hagelvapnen blev sedan rejält inskjutna på trapbanan!

I det stora hela en mycket lyckad dag och vi höll absolut inte sluttiden då det var både för kul att skjuta i gruppen och krävdes lite extra för de splitternya kulvapnen.
Tack till alla inblandade för en väldigt rolig och nyttig dag och den 6:e augusti kör vi en repris för alla som inte fick plats!

Möjlighet att anmäla sig till den finns genom att klicka HÄR!

Här kommer ytterligare några bilder från dagen:

samling korr.jpg

rummet korr.jpg

arete pågår korr.jpg

Tillbaka till överblick