Trångt och trivsamt på vildsvinskväll i Källstad. - Svenska Jägareförbundet

Östergötland

Text o Foto Jan Engholm

Trångt och trivsamt på vildsvinskväll i Källstad.

2018-04-16

Ett tretiotal lantbrukare, jägare och andra intresserade hade hörsamt den inbjudan, som Tåkernbygdens Jaktvårdskrets tillsammans med Vadstena och Dals LRF avdelning hade skickat ut och
det var trångt i församlingshemmet i Källstad när kretsordförande i Tåkernbygdens Jaktvårdskrets Jan Engholm hälsade välkommen. Rubriken på hans genomgång var "Vildsvin resurs eller plåga".
Hans inledning handlade om hur vildsvinet sprider sig och vilka skador de kan åstadkomma.
Problemet vid en eventuell försäljning av skjutna vildsvin belystes också, där Jägareförbundet arbetar med att få till en förändring.
Stärka med kaffe och smörgås diskuterades hur man skulle lägga upp en strategi för att hålla grisarna borta från fälten, där de skulle kunna göra stor skada på grödorna.
Jaktvårdskretsen kommer att försöka få fram ett antal skyddsjägare, som ska kunna bilda en jourgrupp dit drabbade jordbrukare ska kunna vända sig.
Man ska också försöka få fram ett antal lämpliga eftersökshundar, som ska kunna hjälpa till om någon olyckas med att skadskjuta en gris.
Vidare ska jaktvårdskretsen försöka få till så att jägarna har möjlighet att skjuta upp för vildsvinspasset.
Jordbrukarna uppmanades att vara observanta på sina fält, så att man larmar så fort man märker att vildsvinen varit framme.
Taktiken ska gå ut på att skrämma dem på fälten och låta dem vara på Omberg under växtsäsongen.
Vi måste också gemensamt påverka livsmedelsverket så att det blir enklare att få saluföra vildsvins-kött. Vildsvinsfär ska inte behöva kosta 139:-/kg i butiken