Troféer 2013 - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

2013 års trofésamling på Väla Foto:Anders Andersson

2013 års trofésamling på Väla Foto:Anders Andersson

Troféer 2013

Älgstammen i Södra Älvsborg fortsätter och leverera stora tjurar. Ett 50-tal troféer är inlämnade till Marcus Ivarsson på Väla för montering.

Kvaliteten blir bättre för varje år. Förr om åren var det många cykelstyren och 4-taggare som kom in, dessa mindre troféer saknas numera nästan helt på Väla.

Många stora tjurar har klarat sig, rykten går om att det finns någon eller några med mer är 20 taggar kvar i skogen. I trofésamlingen i år är det dock ett fåtal som är äldre än 4 år.

Det är ju inte bara Väla som tar emot horn för montering i Södra Älvsborg, dessa konservatorer säger också att tendensen är densamma hos dem.

De allra flesta Älgskötselområdena i Södra Älvsborg  jobbar ju sedan många år tillbaks med kvotering och eller taggbegränsningar och detta visar sig var en framgångsrik metod att höja kvaliteten på tjurarna.

Flera av de inlämnade hornen håller medaljklass. Mätning kan ske först 3 månader efter man fällt älgen.

Denna 12-taggare är fälld i Hökerum av Per-Erik Lennartsson. Utlägget är 118 cm

 Martin Henriksson från Dannike har fällt denna 14-taggare. Vertikal hornlängd på denna tjur är ca 94 cm och utlägget 112 cm.

Marcus Ivarsson med årets kanske vackraste trofé!

Denna skoveltjur med 16 taggar är fälld av Sven Ingvar Johansson från Borås/Dalsjöforskretsen. Det var visst Sven-Ingvars första älg! Utlägget 108 cm och skovelbredden goda 21 respektive 23 cm!

En skoveltjur med dessa mått är mycket ovanligt i Södra Älvsborg, de flesta större horn i vårt område är av typen cervina (stånghorn).

Text och Foto: Anders Andersson

 

 

 


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2014-01-08 2016-02-05