bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Hargrytor

Här kommer två recept som kan vara bra att ta till när det är ett större antal jägare som är ute på jakt, inventerar älg eller rovdjur en kall snöig vinterdag. Då kan julharen komma väl till pass.

  Detta behövs till ca 8-10 pers

1 st hare svensk eller tysk         
1/2 kilo fläsk
3 gula lökar
4 klyftor vitlök
4 lagerblad
10 enbär
10 rosepepparkorn
3 tsk svartpeppar

 3 tsk salt

3 dl rödvin

3 msk matolja

3 msk kinesisk soja

3 tsk rönnbärsgele

15 dl viltfond

1 dl grädde

5 msk vetemjöl

Stycka haren och bena ur den i lagom stora grytbitar. Skär fläsket i lagom små tärningar

Hacka löken och pressa den sedan. Krossa enbären i en mortel men krossa dem inte för hårt.
Blanda allt detta med sojan, svartpepparn och oljan. Låt detta stå svalt i  5-6 timmar
 
Gör en god viltfond av det som är kvar efter att haren är styckad och urbenad, alternativ köp färdig viltfond.  Lägg i lagerblad, rosépeppar, salt och låt det koka i ca 1,5 timma. Sila fonden, tillsätt rödvin samt rönnbärsgele och koka upp .
 
Tillagning: Bryn köttet i en stekgryta. Häll i viltfonden och bräsera på svag värme i ca 1 timma.
Red av med grädden och mjölet och låt det koka lite varsamt 5-8 minuter.
 Smaka av och om det behövs, justera med salt och peppar.
 
Servera med kokt mandelpotatis, hasselbackpotatis eller ris med någon grönsak till.
 
Smaklig måltid vid en varm brasa ute i skogen . Hälsningar: Köttinstuktören

Ytterligare en god hargryta:

Säg vitlök och tanken går genast till god mat.

Vitlökens intensivt aromatiska smak framkommer extra väl om klyftorna pressas eller krossas.Den som önskar mildare smak låter skivade eller hela klyftor koka med i anrättningen. Att vitlöken har många goda egenskaper har väl knappast kunnat undgå någon,(utom de som hatar den) den anses exempelvis både kunna stoppa förkylningar och vara livsförlängare.
Vitlöken passar till det mesta i viltväg, gärna till mustiga grytor, till färser och pateér, till stekar och i marinader förstås.
Efter bockjakten kan det bli harjakt för de som har duktiga harhundar, en avstressande lugn fin jakt.

 Hargryta med vitlök   6-8 portioner

 En gryta med vitlök mot förkylningar och för ett långt liv, om vi får tro vad som sägs om vitlökens kraft. Tillaga gärna grytan en dag i förväg, då framträder de goda smakerna bättre!

 

1 hare

smör att bryna i

1 msk vetemjöl, 4 dl mustig buljong

1/2 dl soja

1 msk tomatpure´

1 lagerblad

3 vitlöksklyftor

2 dl rödvin

2-3 morötter i bitar

Putsa haren från hinnor och stycka den i grytbitar. Skölj och torka av. Bryn bitarna runt om i smör och lägg över det i en gryta. Pudra över mjölet och blanda om. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp. Sänk värmen, lägg på locket och låt småputtra minst en timma.

  

En hare mättar faktiskt många munnar och vitlöken håller ju insekter borta från kroppen sägs det.

 

Något att se fram emot: hälsningar köttinstuktören.


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2013-02-16 2021-09-28