bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Osso Buco

Det kan ju vara trevligt att variera tillagning av läggarna på vårt vilt av olika slag. Det är bara brist på fantasi som bromsar variationen i tillagning av vår fina råvara "vilt". Osso buco ett "ihåligt ben" som smakar mer än det mesta tack vare allt som omger det plus den fina märgen. Som alltid finns det variationer i tillagningen, framför allt i kryddsättningen,men det här receptet brukar ge ett gott resultat.

  • 4 tjocka skivor av älgkalvslägg eller annat ungdjur
  • mjöl + salt och peppar.
  • Olja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 3-4 morötter i bitar
  • 1/2 rotselleri i bitar
  • 1 burk skalde tomater ca 400 g
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl buljong

 

  • hackad persilja
  • 1 tsk salvia
  • 1 msk rivet citronskal

 

Gör så här:

 Vänd läggskivorna i det kryddade mjölet och bryn dem  i olja.
 Tillsätt löken, hälften av vitlöken, morötter och selleri och låt alltsammans bryna.
 
Slå på tomaterna med spad, vin samt buljong och låt det hela småputtra ca 1 1/2 timme eller tills köttet är alldeles mört.
 
Ta upp läggskivorna och lägg dem i ett djupt varmt fat.
Passera såsen genom ett durkslag och häll tillbaka det i grytan.
Tillsätt resten av vitlöken, persilja, salvia och låt såsen småputtra ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

2013-03-07 2021-09-28