bakgrund

Svenska Jägareförbundet

foto: Okänd

Porterstek på vildsvin

Tag väl vara på vår nygamla delikatess: hälsningar Köttinstuktören

Detta behövs för ca 4 personer.
1 kg vildsvinsstek
1 flaska porter
1 dl svartvinbärssaft utspädd)                                                        
1 dl kinesisk soya
1 tsk timjan
10 enbär
1 tsk hel svartpeppar
2 st köttbuljongtärningar
2 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor
1 stor gul lök
Bryn steken och lägg den i en tjockbottnad kastrull eller järngryta. Slå över porter, vinbärssaft och soya.
Tillsätt kryddorna, vitlöken och den tärnade gula löken.Låt det hela småkoka ca 1 timma.
Späd med eventuellt mer porter om vätskan kokar ihop för mycket. 
Red skyn med vetemjöl och grädde. Smaka av och krydda med salt och peppar.
Serveras klassiskt med kokt potatis, varma grönsaker och gelé.
Till gris passar en röd Bordeaux förträffligt med smakrik svartvinbärskaraktär och ekfatsinslag.
Det går naturligtvis att göra porterstek på annat vilt också, men vildsvin är en delikatess i särklass och de breder ju ut sig, så att fler och fler jägare kommer att få möjlighet att avnjuta detta fantastiska kött.

2013-02-16 2018-11-11