bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Rådjursbiffar

Enbusken finns över hela vårt land. De daggigt blåsvarta bären är en fantastisk smakförhöjande viltkrydda. Det tar tre år innan enbären är färdiga för skörd. Första sommaren blommar busken med små oansenliga blommor, nästa blir det gröna bär och tredje sommaren slutligen blå. Torka enbären, krossa dem lätt och använd dem till exempel i såser, marinader, färser och grytor.

Rådjursbiffar med enbärsgräddsås.
1 medelstor rödlök,
8-10 krossade enbär,
400 g rådjursfärs,
200 g fläskfärs,
1 dl öl,
1 ägg,
1 liten knippe finhackad persilja,
nymalen svartpeppar,
smör att steka i.
Enbärssås:
   3dl vispgrädde 
   3dl god buljong
   12 enbär, grovkrossade
   1 msk messmör
   1-2 msk rönnbärsgelé
   ev salt
Koka ihop grädde, buljong och enbär till cirka 4 deciliter. Vispa ner messmör och gelé. Smaka av med salt.  
En riktigt god enbärssås är mycket användbar ihop med stekt viltkött- allt ifrån stora stekar till fågel. Det kan vara intressant att leta mogna enbär när ni är ute i markerna antingen det är bär - svampplockning eller jakt, mycket av detta går ju att kombinera.
Lycka till: Köttinstruktören

2013-02-16 2015-01-15