foto: Per Helander
Kolbullar
Vildmarksmat - Kolbullen kommer ursprungligen från skogarna i Dalarna, där skogshuggare, kolare och flottare bar med sig stapelvaror som mjöl, fläsk och sirap till skaffning.
För att tillföra något färskt plockades lingon på plats.
Laga kolbullen i en gjutjärnspanna med höga raka kanter.
Ingredienser som räcker till 4 personer
4 dl vetemjöl
6 dl vatten
1 tsk salt
4 hg saltat fläsk
Tillbehör:
Rårörda lingon.
Gör så här:
1. Tärna och bryn fläsket i en gjutjärnspanna.
2. Vispa ihop vatten och mjöl till en pannkaksliknande smet (detta kan man göra hemma och slå på en petflaska). Slå smeten över fläsket och fettet som smält i pannan. Om du steker över öppen eld, flytta pannan något så fort smeten börjar stelna, så att färgen i bottnen blir jämnare. Vänd kolbullen efter några minuter och stek den andra sidan.
3. Servera kolbullarna med knäckebröd och rårörda lingon.