bakgrund

Svenska Jägareförbundet

foto: Per Helander

Kolbullar

Vildmarksmat - Kolbullen kommer ursprungligen från skogarna i Dalarna, där skogshuggare, kolare och flottare bar med sig stapelvaror som mjöl, fläsk och sirap till skaffning. För att tillföra något färskt plockades lingon på plats. Laga kolbullen i en gjutjärnspanna med höga raka kanter.

Ingredienser som räcker till 4 personer 
4 dl   vetemjöl
6 dl   vatten
1 tsk  salt
4 hg   saltat fläsk

Tillbehör:
Rårörda lingon.

Gör så här:
1. Tärna och bryn fläsket i en gjutjärnspanna.

2. Vispa ihop vatten och mjöl till en pannkaksliknande smet (detta kan man göra hemma och slå på en petflaska). Slå smeten över fläsket och fettet som smält i pannan. Om du steker över öppen eld, flytta pannan något så fort smeten börjar stelna, så att färgen i bottnen blir jämnare. Vänd kolbullen efter några minuter och stek den andra sidan.

3. Servera kolbullarna med knäckebröd och rårörda lingon.


2013-02-15 2021-02-27