bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Tjälknöl

En klassiker

Ingredienser:

1 kg benfritt kött från älg, rådjur eller hjort. Köttet krymper ordentligt i ugnen men 1 kg brukar räcka till ungefär 6 normala portioner.

Till lagen.
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 lagerblad
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk krossade enbär (ingefära, kanel)

Lagen är en så kallad grund lag det går utmärkt att ha i andra kryddor. Till exempel så kan en kvist rosmarin och några skivor citron som läggs i samtidigt med köttet göra susen.

Gör så här:

1. Köttet skall vara djupfryst. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100°. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat. Ta ut köttet när termometern visar 65°.

2. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i dubbla plastpåsar i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar, vänd runt några gånger.

3. Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.

Enkla tillbehör som sallader och gratänger passar utmärkt som tillbehör.

Ett tunnbröd med tomater, någon god färskost och tjälknöl blir en utmärkt lunchmacka.


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2013-02-15 2021-02-27