bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Foto: Janne Karlsson

Foto: Janne Karlsson

Viltgulasch med ostbröd

Gulaschsoppa är en värmande kött- och potatissoppa som passar perfekt till mysiga höstkvällar.

Ingredienser som räcker till 4-6 personer 

2 stora gula lökar
2-3 msk smör
300 g grytbitar av älg (går givet att byta ut mot annat vilt)
100 g rimmat fläsk
3-4 vitlöksklyftor
1 1/2 msk paprikapulver
1 tsk kummin (kan med fördel enligt mitt tycke uteslutas)
1 tsk mejram
strimlat skal av 1/2 citron
1 liter vatten och 2 hönsbuljong tärningar
3-4 tomater eller 1 burk hela konserverade tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
½ spansk peppar
3-4 potatisar
Salt efter tycke och smak

Tillbehör:
Gräddfil eller cremefraiche.

Gör så här:
Skär köttet/fläsket i tärningar och bryn det i smör.
Skala dela och skiva löken och låt fräsa med köttet.
Pressa i vitlök och tillsätt paprikapulver, kummin, mejram, spansk peppar och citronskal.
Späd med buljongen. Rör om.
Strimla tomaterna (eller tillsätt burktomater) och låt det hela sjuda under lock 30 min.
Skär paprikorna i strimlor och potatisen i bitar. Lägg dem i soppan.
Späd med resterande buljong. Koka tills ni är nöjda.
Smaka av med salt.
Servera med gräddfil/cremefraiche.

 

Till detta ett gott ostbröd

Ostbröd i långpanna, gott bröd som passar fint till gulasch. Detta bröd är heller inte så svårt att göra.

Till degen.                       

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 650 g vetemjöl special
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt, 12 g

Fyllning:

  • 2 dl lagrad prästost, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl sesamfrön

Gör så här:

Den här degen ska vara vek, det vill säga, den ska vara så lös att den kan hällas ner i plåten utan att formas till ett bröd.

Blanda alla ingredienserna till degen utom salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i degen tillsammans med hälften av sesamfröna.

Knåda med matberedare/ degblandare eller för hand i tio minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Tillsätt 1,5 dl av osten och knåda försiktigt ner den.
Låt degen vila cirka 10 minuter eller tills jäsningen börjar komma igång.
Klä en långpannan med bakplåtspapper. Strö mjöl i botten och häll ut degen, tryck ut den jämnt i hela pannan med mjölade händer.
Strö ut osten jämnt på hela brödet och avsluta med att strö sesamfrön över osten.

Låt brödet jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt in plåten i 250 grader. Efter fem minuter sänks värmen till 200 grader. Grädda ytterligare cirka 10 minuter.
Låt brödet svalna på galler några minuter innan det skärs i bitar och serveras nygräddat.


2013-02-15 2021-02-27