Tragik i älgskogen - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

V Götaland Väst

Tragik i älgskogen

Från våra belackare hos jaktmotståndare får vi ofta höra att jakten är onödig och vållar det vilda onödig plåga. Bättre att låta naturen sköta sig själv! Vargen är ett rovdjur som för att livnära sig måste ta byte och det sker inte särskilt smärtfritt. Det här skedde nyligen i Dalslandsskogarna som har det tvivelaktiga nöjet att hysa en vargstam. Göte Johansson berättar:

2015-01-12

En makaber syn.

En älgjägare i Dals Långed släppte sin jämthund för några dagar sedan väster om samhället i hopp om att få tag på en återstående kalv. Efter upptag och ståndskall smög jagaren fram och möttes av en makaber syn. Hunden arbetade med en älgko som tidigare attackerats av varg och var i stort sett skinnflådd på hals och nacke samt hela vänster sida. Vidare var hon äten i nacke samt på rygg. Kon levde och hade rört sig i ett område på ca ett ha. När jägaren kom fram stod hon på knä och kunde inte komma upp. Naturligtvis avlivades hon omedelbart.

Min misstanke är att hon angripits av ungvargar som inte riktigt klarat av att döda. Heller inte helt ovanligt att vargar angriper och skadar älgar för att sedan efter några dagar/veckor komma tillbaka och då hitta ett försvagat djur som är enklare att döda. Många tragedier utspelas i våra skogar.

/Göte Johansson/

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick