Länsföreningens uttalanden - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Länsföreningens uttalanden

Här kommer de uttalanden som länsföreningen gör att redovisas med start från föreningsstämman 2013

Uttalande av föreningsstämman 2013-04-11

ROVDJURSPOLITIKEN EN ÖDESFRÅGA FÖR LANDSBYGDEN OCH FRILUFTSLIVET. 

Uttalande antaget vid Jägareförbundet Västra Götaland Väst Länsstämma den

11 april i Vänersborg med 140 representanter för över 11 000 medlemmar i

Göteborg och Bohuslän och Norra Älvsborg.

Rovdjuren, i vårt område främst Varg och Lodjur, har en helt okontrollerad tillväxt som medför att ett normalt landsbygdsboende med därtill hörande verksamheter starkt hotas.

Vi accepterar rovdjur, men dagsläget accepterar vi inte. I en fungerande viltförvaltning som bygger på fakta och kunskap med regional och lokal förankring skall även rovdjuren ingå.

Vi kräver kraftfulla politiska ställningstagande och beslut rörande viltförvaltningen som gör det möjligt att genomföra nödvändig samförvaltning av våra viltstammar.

Avgörande hänsyn till landsbygden och dess villkor skall stå i centrum och inte som i nuläget förhindras av juridiska irrgångar inom rättsväsendet långt från den konkreta verkligheten.

Ett departement.

En absolut förändring som måste genomföras, och där vi hoppas  att den pågående jaktlagsutredningen kommer att föreslå är ,att jakt och viltförvaltningsfrågorna  hanteras av ett departement: Landsbygdsdepartementet.

Nuvarande uppdelning med rovdjursfrågorna på miljödepartement har visat sig få förödande

konsekvenser för en nödvändig samordnad viltförvaltning. Rovdjursförvaltningen är inte i första hand en teknisk eller känslomässig miljöfråga, den är en realitet som berör landsbygden och landsbygdsboende

 

Sammanfattning

Våra politiker, oavsett parti, uttalar sig fortlöpande om vikten av att ”hela landet skall leva”.

Denna målsättning kräver många små och större insatser där en av de absolut främsta är att skapa förutsättningar för ett tryggt, meningsfullt landsbygdsboende och friluftsliv..

En fortsatt havererad rovdjurspolitik utan politisk styrning och konsekvens blir allt tydligare en ödesfråga för landsbygden.

Men även om klockan närmar sig tolvslaget finns fortfarande möjligheten. Vi är beredda göra vår insats om den politiska viljan finns. 

Jägareförbundets Länsstämma i

Västra Götaland Väst

Vänersborg 11 april 2013.

 

 


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2013-04-13 2015-01-15