Svenska Jägareförbundet

Meny

Presentation Föreläsare

Stefan Tolf

Stefan Tolf heter jag. Sjöfågeljakt har varit en del av mitt liv sedan barnsben. Under 20 års tid har jag aktivt bedrivit min jakt ute på öarna i småländska kustbandet. Jag har provat vettar och iläggningsformationer, analyserat och funderat kring mindre lyckade jaktdagar för att sedan förbättra och utveckla min utrustning. Många har kunnat ta del av min resa genom filmer på Youtube genom åren. Jag har inspirerats av amerikanarnas sätt att bedriva denna jaktform men kommer aldrig glömma vårt kulturarv och respekten för detta fantastiska vilt.


Jennie Krafft

Jennie är avdelnings- och verksamhetschef för  Studiefrämjandets avdelning Småland-Gotland sedan snart 9 år, men har varit verksamhet inom Studiefrämjandet sedan 2005. Hon brinner för att se människor utvecklas och tycker att ingenting är omöjligt- det omöjliga tar bara lite längre tid. Intresset för ledarskap, grupputveckling och lärande har följt henne genom både fritid och yrkesliv. Idag arbetar hon som chef för 30 anställda och utbildar både personal, förtroendevalda, cirkelledare och föreningar. Grupper formas, utvecklas och förändras. Inom folkbildningen är gruppens processer, självledarskap och självinsikter viktiga beståndsdelar för att en grupp ska trivas bra ihop och göra ett bra jobb tillsammans oavsett om det är hund, jakt, musik, dans, odling, friluftsliv eller hantverk. Till hösten håller Jennie och kollegor en särskild utbildning för ledare inom jakt/fiske och jägarskolan: Ledarutveckling steg 1 jakt. Hon hoppas att utbildningen ska bli inspirerande, rolig, kunskapshöjande och utvecklande.
Jennie bor utanför en liten ort, Burseryd, i Gislaveds kommun, med skog och natur utanför knuten, tillsammans med man och snart vuxna barn. I familjen har det alltid funnits ett stort intresse för hund och natur, men idag finns två katter som är 10 år gamla samt ett 10-tal får som håller rent runt byn.
På fritiden blir det mycket hus- och trädgårdsprojekt samt en och annan tavla.


Anna Pamuk

Du har ett fullspäckat schema och en praktik med både butik och restaurang. Samtidigt har du tid att skriva och göra poddsändningar. Hur organiserar du din tid, idag tillexempel?
På måndagar jobbar jag hemma i Bydalsfjällen väster om Östersund med alla mina olika projekt. Idag under förmiddagen har jag just avslutat ett poddavsnitt med grannen Anna ForsWard som ”bara” bor 45 minuter härifrån. Hon brinner för jakthundars hälsa, liksom jag. Innan lunch hann jag också med att operera bort en hudtumör på en vorsteh.

Vad pratade ni om idag?
Vi har pratat om det viktiga helhetstänket kring hundhälsa. Om vikten av friskvård för att slippa sjuka och skadade hundar. Om hur hundägare ska tänka kring utfodring, träning, avel och hälsa. 
Måndagar ägnar jag annars mycket åt skrivande. Jag har hitintills skrivit två böcker. Jag är krönikör, skribent och föreläsare. Skrivandet är läkande för mig i en tillvaro som annars lätt kan bli stressig. Det är vad jag behöver förutom familjen och fjällen. Hemma på fjället odlar jag mitt skapande som också spelar en viktig roll i mitt veterinära liv. 

På din veterinärspraktik har du både en butik och restaurang. Är det ett bra koncept?
En blommande glesbygdsverksamhet behöver stå på många ben. Tre veterinärer, tre djurvårdare, en receptionist, en kock och ett köksbiträde jobbar på Fjällveterinären. Här uppe i norr är avstånden ofta betydande och många reser långt för att komma till närmsta veterinär. Lägg därtill att vi är en remissinstans för arbetande hundar, främst jakthundar.

Du har nyligen kommit ut med en ny bok. Vad handlar den om?
Man kan kalla det en kärlekshistoria till Jämtland och livet här, både yrkesmässigt och privat. Ibland kan man hitta sig själv på de mest oväntade ställen. Jag hittade själv av en slump till Jämtland för dryga 20 år sedan. Min nya bok, som föddes under pandemitiden, är en personlig krönikesamling som nog kryper nära läsarens hjärta. Om veterinärlivet, glesbygdslivet och allt därtill.

Hur var det att flytta upp från stad till glesbygden?
Mörkt, kallt, tyst och tja, alldeles underbart. Med långa avstånd lär man sig att vara kreativ och tänka utanför boxen för vad som är ”normalt”. Som att ha en restaurang i anslutning till en veterinärklinik. Jag menar nog att det behövs ett ”jäklar anamma” och en stark entreprenörsanda för att njuta av livet här uppe året om. Att våga se bortom den sportlovsromantiska bilden av fjällvärlden.

Vad är ditt tips till andra veterinärer som vill hålla för mer än bara sina arbetsuppgifter?
Hitta små pauser i ditt stressiga livet, sök dig till platser där du får lugn och omge dig med personer som får dig att må bra. Att till vardags bara kunna gå rakt ut på fjället med hundarna är livskvalitet. Precis som att hitta den stora kärleken iklädd sina klinikkläder, som i ärlighetens namn för tankarna till en urvuxen smurfkostym…



Ulrica Posse

Ulrica Posse är utbildad Steg 4 instruktör inom jakthundslydnad och arbetar med utbildningar samt problemhundar.
Hon är också mentaltestdomare och mentaltestar hundar årligen.
Hon har hållit på med hundar och jakt under många år och har i dagsläget en Watchel.





Birger Fransson

Birger Fransson är utbildad Steg 4 instruktör inom jakthundslydnad och arbetar med utbildningar och problemhundar. Han är också mentaltestdomare och mentaltestar hundar årligen. Han är även instruktör inom eftersök och håller utbildningar. Han har hållit på med hundar o jakt i 38 år och har i dagsläget en Hannoveransk viltspårhund samt en västsibirisk laika.
Vi kommer att presentera Jakthundslydnad 4 Lätta Steg och vi kommer att arbeta med några hundekipage för att visa åskådarna vad vi gör och varför.



Urban B Törnqvist

Urban B Törnqvist, med smeknamnet “Skarvbane”, har 150–200 jakttillfällen per år.
Han tog jägarexamen som 16-åring men började inte jaga förrän han var närmare 40 år. Mestadels jagar han skarv, gråsäl och vit/svartfågel. 




Ted Lagrelius

Sedan 2009 har jag arbetat på Öster Malma skjutbana som skytteinstruktör. Jag möter många jägare under året som alla befinner sig i olika stadier av sin skyttekarriär, från nybörjare till duktiga rutinerade jägare. Under året blir det även en del jägarexamens elever som kommer och besöker skjutbanan för att klara de praktiska delarna av jägarexamen. Vilket alltid är roligt för en instruktör. Att se anspänningen i uttrycket men framför allt, glädjen vid ett klarat prov är svårslaget.

Jakten och skyttet har alltid stått i centrum för mig. Målet med att vara på skjutbanan för min del är att komma väl förberedd ut i skogen. Sen att det är väldigt kul att vara på skjutbanan gör inget!


2022-04-25 2022-05-13