Andjakt påbyggnadskurs i Skåne - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Foto: Åsa Norrby

Andjakt påbyggnadskurs i Skåne

Är du intresserad av att utvecklas ytterligare som hundförare eller jägare inom andjakt är detta en möjlighet för dig att ta steget!

En påbyggnadsutbildning för dig med en vältränad apportör som behöver mer praktisk erfarenhet och för dig som jägare som känner att du vill förkovra dig i den praktiska jakten.

För hundförare och hund ligger fokus på apporteringsarbete vid praktisk jakt (inte enligt provupplägg). Dag ett är vigd åt teori och praktiska apporteringsövningar förankrade till praktisk jakt och är endast för hundekipagen. Dag två fortsätter med praktiska övningar, genomgång inför jakten, apporteringsarbete och tillvaratagande.
För jägaren gäller jaktrelaterat övningsskytte och uppflogsjakt i praktiken på änder under dag två. 

Krav:
 Medlemskap i Svenska Jägareförbundet. 

Jägare: Eget hagelvapen som du är väl inskjuten med.

Hundförare: Egen hund som är vältränad i apportering på land och i vatten. Grunderna ska vara väl befästa hos hunden såsom stadga, skott, vattenvana och att hunden avlämnar viltet i hand. 

Längd: Hundförare med hund: Två dagar, ca 14 timmar
             Jägare: En heldag, ca 9 timmar

Syfte: Att ge deltagarna möjlighet att jaga och utvecklas samt uppleva andjaktens alla aspekter på ett etiskt, jägarmässigt och framgångsrikt sätt. 

Mål: Deltagarna skall efter avslutad kurs ha ökat sina kunskaper i:

  • Hur en större andjakt organiseras, planeras och genomförs. Vad bör jag som hundförare, jägare tänka på? Samspelet mellan jägare och apportör osv. 
  • Vad jag som jägare bör vara införstådd med vid denna jaktform? Var ligger mina begränsningar som skytt? Hur går jag vidare för att utvecklas och förbättras? 
  • Vad jag som hundförare bör vara införstådd med vid denna jaktform? Vilka är mina/våra brister och hur kan vi utvecklas som ekipage? 
  • Tillvaratagande av fällt vilt. Om jag deltar på en jakt oavsett det är som hundförare eller jägare ska jag veta hur man på olika sätt kan ta tillvara det fällda viltet

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2021-06-30 2021-08-20