Minska vargstammen

Oacceptabelt att vargstammen under lång tid tillåtits öka

Vill man på allvar ha en folklig förankring och tilltro till vargförvaltningen behövs kraftiga åtgärder, nu:
- Våra medlemmar kräver att våra politiker visar handlingskraft i den här frågan, säger Peter Eriksson, förbundsordförande Svenska Jägareförbundet.

2021-09-04

Startpunkten måste vara att stoppa vargstammens ökning. Bakom kravet på en minskad vargstam finns en stor besvikelse över att myndigheter, regering eller riksdag inte tagit sitt ansvar för vargförvaltningen.
– Snart ska länsstyrelserna fatta beslut om vinterns licensjakt. Målsättningen måste vara att tillåta en rekordstor vargjakt. Vi kan inte tolerera att stammen ökar. Just därför behövs en så omfattande jakt att stammen minskar rejält, säger förbundsordförande Peter Eriksson.

Svenska Jägareförbundet vill:

• Ha en så liten vargstam som möjligt – maximalt 150 individer
  • Att skyddsjakt på problemvargar underlättas, med snabba beslut
  • Att skyddsjakt tillåts efter första angreppet på hundar och tamdjur
  • Att staten tar mycket större hänsyn till de människor som berörs av vargen
  • Att vargen flyttas från Art- och habitatdirektivets bilaga 4 (strikt skyddad) till bilaga 5 (förvaltningsbar)
  • Att vargstammen aldrig får äventyra en meningsfull jakt eller äventyra vårt kulturarv med löshundsjakt