Svenska Jägareförbundet

Meny

Minska vargstammen

Det är smått surrealistiskt att Jägareförbundet måste begära att staten genomför det som staten bestämt, säger Peter Eriksson. Foto: Lillian Tveit/Martin Källberg

WWF vill att EU-domstolen avgör vargjakten

Svenska Jägareförbundet arbetar för att regering och riksdag ska ta sitt ansvar och stå upp för vargbesluten som fattats i Sveriges riksdag.
– Jag blir överraskad över att se hur bland annat WWF vill förflytta rovdjursförvaltningen till EU. Och driva Sverige till EU-domstolen, säger förbundsordförande Peter Eriksson.

2021-12-22

Världsnaturfonden WWF gör ett anmärkningsvärt uttalande på sin webbsida rörande den vargjakt som ska genomföras i vinter. Detta har fått förbundsordföranden för Svenska Jägareförbundet, Peter Eriksson, att reagera kraftigt.
– Runt om i världen så karaktäriseras WWF:s arbete av att man arbetar tillsammans med de människor som påverkas av rovdjur. Får man deras förståelse och acceptans så går det att få till en förändring. Svenska delen av WWF arbetar inte så. De gör faktiskt tvärt om, säger Peter Eriksson.

Det finns flera saker som Svenska Jägareförbundet reagerar över i uttalandet, bland annat att organisationen inte anser att vargstammen är livskraftig och därmed ifrågasätter demokratiskt fattade beslut.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt att WWF underkänner allt arbete och forskning som gjorts för att klargöra gränsen för gynnsam bevarandestatus. Att vi i Sverige därtill överskrider referensvärdet med råge verkar inte räcka.

Därför vill stiftelsen att det öppna ärendet om den svenska vargjakten ska drivas till EU-domstolen, bland annat med hänvisning till den illegala jakten.
– Det finns forskning, av Erica von Essen, som beskriver vad det är som skapar grogrund för illegal jakt på stora rovdjur. Därför blir jag väldigt överraskad när WWF förslår åtgärder som går rakt emot forskningsresultaten. Att flytta frågan längre från de som berörs är både respektlöst mot de drabbade och den sämsta åtgärden om man vill minska den illegala jakten.

Svenska Jägareförbundet har länge hävdat att vargförvaltningen är oförutsägbar och det är glädjande att WWF också anser detta. Men organisationerna ser frågan utifrån helt skilda utgångspunkter.
– Sverige har beslutat om en vargförvaltning som ska begränsa de socioekonomiska effekterna. Idag ser vi istället att vargstammen växer – trots licensjakt på ett litet antal vargar.
– Svenska Jägareförbundet begär bara en helt självklar sak – att regering och riksdag genomför demokratiskt fattat beslut. Det är smått surrealistiskt att Jägareförbundet måste begära att staten genomför det som staten bestämt, säger Peter Eriksson.

Länk:  https://www.wwf.se/nyheter/wwf-om-vargjakten-2022/

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick