Svenska Jägareförbundet

Meny

Sommarträning

Vi samlades nere vid bryggan på eftermiddagen. Några mörka moln smög sig närmare. Plötsligt syntes en blixt i fjärran. – Ska vi inte vänta en stund sa jag med en viss tvekan i rösten. Åska är inte min starka sida. – Nej sa Fredde vi åker nu. När vi satt oss tillrätta i båten och backat ut från bryggan kom det... Efter ungefär 12 sekunder rann det vatten innanför byxorna och allt, precis allt var genomblött. Färden ut till Ringsö kommer vi nog skratta åt framöver.

Träning på Kullbo 4-5 juli 2009

Tommy Söderlund med jämthunden Stojja, Peter Rehnström med sin korsning Vittra var med ut till Ringsö och så jag som hade med wachteln Fjollan. Tommy och Peters hundar har inte kommit så långt i sin utbildning så därför backade vi lite. Det blev korta person spår, ganska raka till en början. Senare la vi till lite vittring från en av våra halsbandshjortar för att träna valsituationer. Vittringen från hjortarna läggs med sprayflaska. Jag tar några hårstrån 10-15 stycken och lägger i vatten. Där får de ligga en stund innan vi sprayar ut spåren. Vi la även korsande spår med figuranter/människor. Som spårmarkeringar använder vi kapsyler. Lätta att bära med och hyfsat lätta att hitta själv, ha bara koll på hunden för den hittar dem!

Hundarna spårade bättre och bättre. Många hundar blir lite virriga när de kommer ut på ön första gången med tanke på den mängd dovvittring som finns där. Även synintrycken från hjortarna stör ju en liten jakthunds koncentration. Till Fjollan lades ett doftspår från hjorten ”Erik”. Finessen med det är att han aldrig varit uppe vid Kullbo. Så här kan man verkligen se att hon följer rätt hjort. Det var inga större bekymmer för Fjollan att följa spåret.

Även Tommys jämthund spårade person spår med kapsyler i och löste det på ett strålande sätt. Vi la ut spår med störningar åt båda hundarna och de var tydliga med att markera var övergångarna var och även markerade kapsylerna. Jämten sniffade till och visade i stort sett samtliga kapsyler. Vi som håller på med eftersök vet betydelsen av att ha en hund som markerar diverse detaljer under en spårning. Det är bra att träna med föremål under spårets gång. Och här gör det inget om det skulle bli lite galet i början. För så speciellt många kapsyler lär vi ju inte hitta under ett skarpt eftersök.

Under sommaren kommer vi att hålla träningarna öppna så det är bara att boka in en tur ut. Den enda veckan vi inte finns tillgängliga är vecka 30.

Ha det gott tills vi hörs igen.
Lev väl!

Mia


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2009-08-28 2013-12-05