Svenska Jägareförbundet

Meny

Oktober 2020

I och med oktobers intågande så blir det tillåtet att släppa hundar som även jagar rådjur och hjort vilket innebär starten på den stora drevjaktssäsongen. Det är därmed viktigt att tänka på att man använder rätt hundar så att jakten bedrivs på ett effektivt och etiskt sätt. Hundar som är för skarpa riskerar att bli skadade och kan även bita i friskt vilt och är därmed olämpliga att använda vid jakt efter vildsvin.

Stammens status:
Stabil till ökande med lokal variation

Huvudföryngringsperiod/Kullstorlek:
Huvudföryngringsperioden låg under våren men med en liten topp i juli/augusti vilket innebär sent födda kullar. En del smågris syns lokalt och kullarna har varit normalstora.

Födotillgång/Klimat:
God födotillgång och ett gynnsamt klimat.

Skadebild:
Låg till hög skadebild med lokal variation.

Prognos:
Kan bli en svår jaktsäsong efter vildsvinen då flera kullar verkar vara relativt sent födda vilket medför mycket små vildsvin.

Rekommendationer:
Trotts att drevjaktssäsongen är igång är det fortsatt viktigt att arbeta med skyddsjakten på fält och vall för att minska skadorna för lantbrukarna. Detta görs mest effektivt genom god samverkan mellan berörda parter. Samverkan med andra jaktlag är också en förutsättning för ett gott resultat av vildsvinsjakten. Avskjutningen bör i största möjliga mån riktas mot årsgrisar och fjolårsgrisar.

2020-10-22 2020-10-22