Svenska Jägareförbundet

Meny

Januari 2021

Jakten med hund efter vildsvin går mot sitt slut. I och med att vildsvinen har börjat få sina kultingar bör stor försiktighet råda vid användandet av hund. Håll jaktetiken högt!

Stammens status:
Vildsvinet förekommer i hela länet. Stammen upplevs minska i länet förutom sydöstra delen. Här upplevs stammen vara stabil till ökande. Vildsvinsstammen har en låg medelålder i hela länet vilket skapar mer problem i lantbruket än vad en äldre stam hade gjort.

Föryngringsperiod:
Den huvudsakliga föryngringen sker i januari till juni med tyngdpunkt på mars-maj, men små kultingar upptäcks nära på året runt. Nyfödda kultingar har börjat observeras, men föryngringen har inte riktigt kommit igång än. Aktiviteten har på vissa håll avstannat vilket kan tyda på att suggorna bygger bo och har börjat föda sina kultingar.

Födotillgång:
Vildsvinen har en god födotillgång. I höst färre ekollon än tidigare år, leder till större fodosök på odlad mark. Lokalt i sydvästra länet verkar dock ekollonen vara talrika även i år vilket styr vildsvinens födosök till stora ekar och hasselsnår.

Klimatet:
Januari har visat sig bli frusen men flera minusgrader på många håll.

Skadebild:
Den frusna marken gör att vildsvinen söker föda ovan jord i större utsträckning. Men skador förekommer på många håll i länet ändå. Skador förekommer på betesmark och vallar. På vissa håll och fram för allt i norra länet, sker bök och födosök på höstsådd, vallar och betesmarker. Behåll hög vaksamhet på odlad mark och håll fortsatt i med jakten kring odlad gröda.

Prognos:
Sista halvan av januari är här och därmed de sista dagarna för att släppa hund. Det är också denna tid på året då vi ser flest skador på hundar i samband med vildsvinsjakt. Det har fötts och föds kultingar i hela länet. Små kultingar kan skapa problem vid jakten med hund. Det är sannolikt en av anledningarna till att skadorna på hund ökar i slutet av januari. Detta behöver vi vara observanta på vid jakten med hund. För övrigt är det en förhållandevis lugn period på året.

Rekommendation:
Jakten med hund efter vildsvin går mot sitt slut. I och med att vildsvinen har börjat få sina kultingar bör stor försiktighet råda vid användandet av hund. Håll jaktetiken högt!

Intensifiera i stället jakten vid åtlar. Den frusna marken gör många gånger att vildsvinen söker sig till just åtlarna för att hitta mat. Då föryngringen kommit igång ska avskjutningen inriktas mot framförallt kultingar och brungrisar. Vi ska sträva efter att 7 av 10 skjutna vildsvin är bruna. Var försiktiga vid uttag av vuxna djur. Suggor som kommer ensamma kan mycket väl ha kultingar i bobalen och vi vill inte hitta en spendragen sugga efter skott. Kultingar som blir av med sin sugga går en svältdöd till mötes. Bruna och randiga vildsvin som blir av med sin ledarsugga kommer att ställa till med mycket oreda för lantbruket, som kan undvikas genom avskjutning i jägarmässig ordning.

Fortsätt också att söka vildsvinen i närheten av odlad gröda. Viktigt att vi alltid störa vildsvinen där de skapar problem. Jaga i dialog med lantbruket för att lägga tiden på rätt åkrar. Rätt uttag, det vill säga årsgrisar, i kombination med ett bra samarbete jaktgrannar och markägare emellan har en bra effekt på skadorna.

Svenska Jägareförbundet avråder helt från användningen av sockerbetor vid utfodring/åtling. Lämpligt fodermedel på åtlar är grovfoder som ensilage och spannmål, ärtor, majs och bönor. Lägg gärna ut halm på åtelplatsen, det uppehåller vildsvinen längre på åteln och det blir en ljus bakgrund som ger bättre och säkrare jaktskott. Halmen kan suggan också använda för att isolera sin bobale åt kultingarna.

Var ytterst noga med jaktetiken och se till att alltid ha en särskilt tränad eftersökshund tillgänglig innan jakten börjar.  

2021-01-15 2021-01-15