Svenska Jägareförbundet

Meny

Juli 2020

Spannmålen börjar nu bli mjölkmoget och höstvete är på många ställen redan väldigt attraktivt för vildsvinen. På många håll är de därför nu flitiga besökare i grödorna. Det är därför en intensiv period där man behöver bevaka fälten aktivt.

Stammens status: Stammen i södra delarna av länet upplevs som något ökande mycket pga god reproduktion under våren. I norra delarna av länet där stammen är mer i etableringsfas ökar stammen.

Huvudföryngringsperiod
Många kullar rapporteras. På många håll upplevs dessutom kullarna som normalstora till något större än normalt.  

Födotillgång
Denna tid har vildsvinen gott om mat både i skogen och åkermarken. Gällande jordbruksmarken är vi nu inne i den perioden under året då det krävs störst arbetsinsatser för att skydda dem mot skador.

Skadebild:
Hösådder av spannmål börjar gå i mjölkmognad nu och har stor dragningskraft på vildsvinen. Inom kort blir även övriga grödor mer attraktiva. På flera håll har det rapporterats om frekventa besök av vildsvin i grödorna.

Rekommendation:
Under denna tid är det bra att avleda vildsvinen från åkermarken och därmed låta dem få en fristad i skogen. Åtminstone i områden där man upplever problem på jordbruksgrödorna. Inrikta istället jakten på grödorna för att på så sätt försöka få dem att istället födosöka i skogen. Vid skott mot vuxna vildsvin tänk på att det i nuläget finns mycket kultingar i markerna.

Behöver man hjälp med jakt för att skydda grödor och inte har några jägare som jagar på marken rekommenderar vi vår tjänst www.vildvinshjälp.se där lantbrukare kan anmäla sig och sättas i kontakt med jägare som frivilligt ställer upp utan kostnad. Det är sedan ett år tillbaka tillåtet att använda lampa eller bildförstärkare på vapnet när man jagar nattetid i grödorna, något som gör arbetet säkrare och mindre begränsat.

Sist men inte minst så vill vi uppmana att man är uppmärksam på sjuka eller döda vildsvin som hittas i naturen. Afrikansk svinpest som finns på flera ställen i Europa kan spridas till Sverige och för att snabbt kunna agera vid en sådan situation är SVA mycket intresserade av att få in rapporter om sjuka eller döda vildsvin.

2020-07-03 2020-07-03