Juni -18 - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Juni -18

Maj månad har bjudit på högsommarväder utan regn. Men det kyliga vädret med snö långt in i mars har gjort att många vildsvinssuggor som födde i februari och mars förlorade sina kultingar på grund av det dåliga vädret.

Det bekräftas också av att det under april syntes väldigt få randiga kultingar på åtlarna och ute i markerna. Nu när vi kommit in i juni månad har det börjat dyka upp randiga smågrisar, vilket tyder på att de suggor som fött sent har klarat sina kulltingar. Känslan är att årets tillväxt/reproduktion kommer att blir mindre än "vanligt". Trots detta så rekommenderar vi att inte avstå någon bra skottchans på unga vildsvin. När det gäller samhällsproblemet med cesium i vildsvinköttet, i främst nordvästra, ländelen så erbjuder Strålskyddsmyndigheten gratis provtagning på vildsvin skjutna i Heby kommun. Detta för att följa de årsvariationer som vi vet finns i viltkött. Jägareförbundet Uppsala län har också genomfört ett stort informationsmöte i Östervåla.

Vidare har Länsstyrelsen uppmärksammat problemet och genomfört ett stormöte med olika myndigheter och organisationer däribland Jägareförbundet Uppsala län. Vid mötet diskuteras nuvarande situation och ett krav från Jägareförbundet är att staten på något sätt skall bekosta alla cesiumprov som jägarna vill göra. Länsstyrelsen fick i uppdrag att undersöka olika saker ang finanseringen med bland annat kommuner, SVA och Naturvårdsverket. Frågan kom också upp som ett ärende på Viltförvaltningsdelegationens (VFD) möte i slutet av maj. VFD gav Länsstyrelsen fullt stöd att fortsätta arbetet med att lösa finanseringen av cesiumtesterna.

Färg på kartan: Grön

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2018-05-29 2019-06-14