Svenska Jägareförbundet

Meny

Vilt

Det kan inte finnas en bättre dag att uppmärksamma Projekt Fjällgås än på World Migratory day. Foto: Niklas Liljebäck

Projekt Fjällgås bryter ny mark

Projekt Fjällgås består av tre organisationer; Svenska Jägareförbundet, stiftelsen Nordens Ark och Norrbottens Ornitologiska Förening. Projektet har ett enda syfte och det är att fjällgåsen ska återta sitt naturliga utbredningsområde i svenska fjällen. Arbetet sker i samverkan med myndigheter och organisationer i flera länder.

2021-05-10

Flyttande fåglar ställer speciella krav på förvaltning och naturvård. De särskilda utmaningar som finns för flyttande fågelpopulationer uppmärksammas årligen genom World Migratory Bird Day (https://www.worldmigratorybirdday.org/) och i år infaller denna dag 9 Maj.

I Projekt Fjällgås arbetar jägare, fågelskyddsorganisationer och myndigheter, sida vid sida, mot ett gemensamt mål. Det mesta av det praktiska arbetet sker ideellt och utan dessa insatser skulle inte projektet finnas till. Projektets strävan har pågått i 40 år och Svenska Jägareförbundet har sedan starten lett projektet.

Under 2020 producerade Länsstyrelsen i Norrbotten en film för att beskriva hur arbetet med fjällgåsen tagit ett viktigt steg. Sedan starten har fokus för fjällgåsarbetet legat på en dalgång i Arjeplogsfjällen och där finns idag fortfarande kvar häckande fjällgås, de enda av sitt slag i EU. Men för att öka spridningen över svenska fjällvärlden testar man nu att göra utsättningar av fjällgäss, uppfödda i fångenskap, i ett helt nytt område.

Det kan inte finnas en bättre dag att uppmärksamma Projekt Fjällgås än på World Migratory day.

Se Länsstyrelsens film här.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick