Svenska Jägareförbundet

Meny

Afrikansk svinpest

Hundar som deltagit i sökandet badas med schampo och deras utrustning tvättas. Som ett resultat av dessa åtgärder finns ingen ökad smittrisk från dessa personer och hundar jämfört med andra jägare. Foto: Thomas Ohlsson

Kan jägare som varit i smittade zonen sprida viruset?

Hur kan man vara säker på att jägare som varit med på kadaversök i den smittade zonen inte tar med sig smittan till andra jaktmarker? Cecilia Hultén, biträdande avdelningschef och biträdande statsveterinär vid SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) reder ut frågetecknen.

2023-09-12

- Jägare som deltagit i sökandet har fått noggranna smittskyddsinstruktioner om hur de ska rengöra sig själva, sina kläder och sin utrustning efter varje pass. Instruktionen innefattar noggrann rengöring av kläder, stövlar och utrustning. Kläder och utrustning som inte kan tvättas i maskin eller för hand värmebehandlas i 60 grader, till exempel i en bastu, säger Cecilia Hultén.

- Hundar som deltagit i sökandet badas med schampo och deras utrustning tvättas. Som ett resultat av dessa åtgärder finns ingen ökad smittrisk från dessa personer och hundar jämfört med andra jägare.

- Som alltid är det viktigt att jägare som flyttar sig mellan olika jaktmarker rengör skor, kläder och utrustning mellan markerna, fortsätter Cecilia Hultén.
Med en sådan rutin utgör jägare som bor inom den smittade zonen inte en högre risk för smitta än jägare från andra områden.

- Fordon som används på vanliga vägar och inte terrängen utgör ingen smittrisk utanför den smittade zonen. Fordon som använts på annat sätt (i skogsbruk och jordbruk exempelvis) har fått särskilda instruktioner av Jordbruksverket för att lämna zonen.

Tillbaka till överblick