Svenska Jägareförbundet

Meny

Viltmat

Porträtt Anders - Foto: Gustav Kaiser Receptbild och kokbok – Foto: Magnus Skoglöf

Färsspett på vilt – när Anders Levén ger recepttips

Kock, kokboksförfattare, kursledare, matkreatör, tv- och radiokock. Anders Levén har många järn i elden. Att viltet är en självklar ingrediens har med hans uppväxt att göra.
– Att vara ute i naturen, jaga och fiska, har alltid känts naturligt för mig, säger Anders.

2022-05-19

Mat och natur har alltid funnits naturligt för Anders som en viktig roll under hans uppväxt och det har följ honom genom livet. Dels skog och fiske genom morfar, men även bondgård, jakt och mat genom farfar.

– Intresset av att ta till vara på allt vilt, känslan att var egen-producent och det stora viktiga med just mat och samvaro oavsett vem man är och vad man gör, det är det som driver mig, säger Anders.

När Anders Levén inte jagar eller letar inspiration utomlands jobbar han aktivt med bland annat matlagningskurser, radioprogram, evenemang och catering.

– Jag har jobbat som kock i hela mitt liv och drivit flera restauranger. Det har även blivit 600 tv-program, kokböcker, event, matlagningskurser och nu radioprogram varje fredag och lördag. Mina uppdrag är väldigt spännande och varierande, säger Anders Levén.

Kopplingen till vilda djur och natur känns så enkel, men Anders vill även avdramatisera matlagningen och fokusera på njutning och det goda livet.

– Det jag gillar bäst med vilt som råvara, är att det är magert, på gott och ont. Det är lätt att skapa en spännande måltid med just vilt. Viltet kan även få den mest inbitna köttmotståndaren att prova. Från jägare till närproducerat, helt enkelt, säger Anders.

Senaste kokboken heter ”Laga mer vilt” och ni hittar mer information om olika projekt på andersleven.se och kan följa @kockenleven på Instagram.

Receptet Anders Levén vill dela med sig är ”Grillade färsspett med smak av mellanöstern”.

Lagar hemma till vardags:
Lagar allt ifrån kyckling till pizza, lax och torsk. Köttet består av entrecote, anka, lamm och naturligtvis vilt, oftast dovvilt.

Favoritkryddor till vilt:
Egengjord grillkrydda, helspiskummin, lagerblad, enbär, samt hemmaodlade gröna örter.

Dricker till vilt:
Gärna rött vin från norra Rhone.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick