Ditt viktigaste viltrecept - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Ditt viktigaste viltrecept

Det är enkelt att laga viltkött: Det enda du egentligen behöver tänka på är  att inte översteka det. Ge köttet en stekyta i pannan på spisen, sätt i en köttermometer och efterstek i ugnen på 125° . Följ våra sex steg så blir det vilda köttet saftigt och gott.

 

1. Rumstemperera

Låt köttet ligga framme en timme så att det är rumstempererat när du börjar steka.

2. Salta köttet

Salta gärna köttet en timme innan du tillagar det, så att saltet hinner tränga in.

3. Bryn ytan i het stekpanna

Stek gärna i en blandning av neutral olja och smör. Olja tål värme bättre medan smör ger god smak. Hetta upp oljan först och lägg sedan i en klick smör.

4. Sätt in i 125 ° ugn

Efter att du brynt ytan, sätt in köttet i ugnen. 125° är en idealisk temperatur för det mesta viltkött.

5. Sätt i köttermometer, ta ut köttet så att slutemperaturen blir 56°

Ät hellre viltkött lite blodigt än överstekt! Sätt en köttermometer i den tjockaste delen. 56° innertemperatur (sluttemperatur) är ett riktmärke.  Tänk på att temperaturen kan stiga 3-5 grader i en stor köttbit efter att du tagit ur den. Ju  högre temperatur och ju tjockare köttstycke, desto mer stiger temperaturen.Ta därför ut i tid. 

6. Ät direkt

Vilt smakar godast nylagat.


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2015-01-15 2015-06-15