bakgrund

Nylagat

Dags att byta till älgkött!

Nylagat 2018-10-02 På måndag den 8 oktober startar älgjakten i södra Sverige. Och älgjakten i landet ger ca 11000 ton klimatsmart och näringsrikt viltkött. Ett kött som är svaret på vad många unga...

Jägareförbundet på bokmässan

Nylagat 2018-10-01 För fjärde året i rad deltar Svenska Jägareförbundet i Bok & Biblioteksmässan.

Grava vildfågeln

Nylagat 2018-09-06 Tjäderbröst, vildandsbröst eller ripbröst spelar ingen roll, alla vilda fåglar är goda att grava. Gnid in i en blandning av salt, socker och kryddor och låt ligga i kylen 2-3...

Nominera till Årets Viltmatrestaurang!

Nylagat 2018-08-13 Syftet med priset är att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restauranger och restauratörer som satsar på viltkött. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt...

Laga vildsvinsburgare på nytt sätt

Nylagat 2018-06-20 Det traditionella salladsbladet och tomatskivan har bytts ut mot morot, lök och gurka som lagts i asiatisk dressing. Den vanliga hamburgerdressingen har ersatts av majonnäs...

Wraps med kryddigt långbakat vildsvin

Nylagat 2018-06-08 En perfekt rätt om du har vildsvinsbitar liggande i frysen som väntar på att bli tillagade, tycker kocken Dorothée von Essen som gjort receptet.

Säl till middag?

Nylagat 2018-05-29 För några år sedan gav Jägareförbundet t en bok om säl, "Säl, hylje, sel". I boken hittar man bland annat några recept. Vad sägs om sjögräslindad sälnacke? Säl med krämig...

Stjärnkockens bästa krydda till grillen!

Nylagat 2018-05-16 Svartpeppar, fänkålsfrön och rosépeppar, mortlat tillsammans. Den kryddblandningen är perfekt till vilt, tycker stjärnkocken och jägaren Henrik Norström.

Nathalie Larsson tipsar om skytte och vildsvinsspjäll

Nylagat 2018-04-26 - Våren är årstiden då jag börjar grilla och tränar skytte inför jakten. Skytteträning i alla former är bra. Vad man tränar eller hur man tränar tycker jag är mindre viktigt....

Lägg vildsvin på grillen

Nylagat 2018-04-20 Vildsvin är det perfekta grillköttet.

Har du lagat vildsvinskött?

Nylagat 2018-03-23 Svenska Jägareförbundet arbetar för att fler ska få möjligheten att äta det klimatsmarta och goda vildsvinsköttet. Just nu arbetar vi för småskalig försäljning av vildsvinskött ...

Färs med medelhavssmaker

Nylagat 2018-03-12 Frysen full med viltfärs? Här kommer ett alternativ till de traditionella viltköttbullarna och viltfärsbiffarna, tomat och fetaostjärpar.

Vilda Tacos

Nylagat 2018-02-21 Vad passar fredagsmyset bättre än vild tacos?

Hare i öldoftande gryta

Nylagat 2018-02-19 Efter vinterjakten har många jägare harkött som väntar på att tillagas. Prova receptet på öldoftande gryta, som toppas med en klick lökkräm.

Viltvecka på Riksdagen!

Nylagat 2018-02-08 I Riksdagens lunchmatsal pågår just nu en viltvecka med nattbakat vildsvin och dovhjortsgryta på menyn. Köttet kommer från Öster Malmas viltslakteri.

Värm dig med vild gulasch

Nylagat 2018-02-02 Februari, snö, sportlov och skidåkning – vad passar bättre än en värmande gulasch!

Vild pytt! – perfekt budgetmat

Nylagat 2018-01-15 En god viltpytt med rotfrukter är bra budgetmat så här års.

Nyårsmiddag med vilt

Nylagat 2017-12-28 Till nyår och trettondagshelgen plockar många fram de finaste viltbitarna ur frysen.

Vilt på julbordet

Nylagat 2017-12-14 Gravad älg, kryddrökt rådjursbog och vildsvinsskinka hör till favoriterna på Öster Malmas julbord enligt Kent Rörland. Som kökschef på Svenska Jägareförbundets viltrestaurang me...

Kanske det är kult att ge bort hemlagad leverpastej i jul!

Nylagat 2017-12-04 Baka den godaste julpastejen, uppmanar Hiram i sin kokbok Hirams vilda. Men, skriver hon, det är något annat som är fint med julmaten. Att laga julmat är oftast något som man ka...

Godaste julklappen finns i din frys: Viltkött!

Nylagat 2017-11-27 Nu bjuder vi på fin presentpåse som gör det ännu roligare att ge bort viltkött.

"Vild respekt"

Nylagat 2017-11-22 "Vild respekt" skriver Boqueria, tapasrestaurangen i MOOD-gallerian i Stockholm när de presenterar sina tapas på vilt, skapade av jagande kocken Fredrik Larsson.

Vildsvinsbiffar på skolmatsedeln

Nylagat 2017-11-13 - Kan vi inte få det här fler gånger? Så sa en av de 800 eleverna på Gökstensskolan i Eskilstuna som uppskattade biffarna på vildsvinsfärs som serverades på fredagens skollunch.

Möt hösten med varm viltgulasch

Nylagat 2017-10-25 Kylan är här och vad värmer bättre en en mustig gulaschgryta?

Stjärnkockens bästa kryddblanding och tips om bräsering

Nylagat 2017-10-11 Svartpeppar, fänkålsfrön och rosépeppar, mortlat tillsammans. Den kryddblandningen är stjärnkocken Henrik Norströms favorit till vilt, tipsade han om på en vildsvinskväll som...

Laga älggrytan i ugnen

Nylagat 2017-09-05 Tänk konsistens när du kokar en älggryta. Det är inte kul när grytan består av sönderkokt kött och mosiga grönsaker, som det lätt blir när grytan får stå på spisen flera timmar...

Bästa viltrecepten till sommarfesten!

Nylagat 2017-06-20 Töm frysen på den sista viltfärsen och de sista viltstekarna och ordna en sommarfest. Men vad ska man servera som tillbehör? Goda såser? Goda grillmarinader?

Grilla vilt

Nylagat 2017-05-19 Grillsäsongen är igång och viltkött är perfekt att lägga på grillen.

Laga kultrecept ur boken Hirams vilda från 1987

Nylagat 2017-02-27 Märit Huldt – eller Hiram som hon kallades – var en av de stora matskribenterna på 1900-talets andra hälft, bl a var hon matredaktör på Svenska Dagbladet.

Fasan i Årets Kock- finalen

Nylagat 2017-02-27 När finalen i Årets Kock avgjordes torsdag 2 februari var fasan var en av huvudråvarorna. En råvara som ingen kockarna hade erfarenhet av tidigare!

Blanda finbitar och fulbitar

Nylagat 2016-12-29 En liten bit vildsvinsfilé, eller ryggbiff i frysen, men många gäster till nyårsmiddagen? Hur får man det att räcka till alla? Gör som Pelle Johansson, köksmästare på KB, och...

Tommy Myllimäki tipsar

Nylagat 2016-10-17 I somras gästades Öster Malma av stjärnkocken Tommy Myllymäki – men besöket handlade inte om mat.

Nu får viltkött märkas "Från Sverige"

Nylagat 2016-10-10 Märkningen Från Sverige växer och utvecklas. Lagom till jaktsäsongen breddas den frivilliga ursprungsmärkningen till att även omfatta det vilda köttet.

Förvara fåglarna rätt

Nylagat 2016-09-02 Jakten på gräsand är i full gång och sensommarvärmen håller i sig. Många vilthanteringsanläggningar som tar emot fåglar är bekymrade över att så mycket fågelkött har surnat på v...

En kulturgärning – boken om jaktlaget och deras middagar!

Nylagat 2016-07-14 Det här borde alla jaktlag göra! Så känner jag när jag bläddrar i den nya boken Älgkött & Peran. En både kokbok och berättelse om Gimdalens södra jaktlag i Östra Jämtland, utmär...

Så helgrillar du ett litet vildsvin

Nylagat 2016-06-27 Här följer sju enkla steg till hur du kan helgrilla ett litet vildsvin med enkla medel.

Viltkött bästa valet i WWFs köttguide

Nylagat 2016-06-01 I WWFs nya Köttguide för 2016 rekommenderas viltkött! Köttguiden mäter utifrån om de bidrar till biologisk mångfald, innehåller bekämpningsmedel, har lågt klimatavtryck. Även...

Rådjur med chimichurri

Nylagat 2016-05-27 Sommarens bästa tillbehör till grillat: Chimichurri! Jättegott och enkelt att göra.

Bävergäll på menyn på stjärnkrog

Nylagat 2016-05-12 Naturens råvaror skapar kreativa rätter på hög nivå. På stjärnkrogen Gastrologik i Stockholm serverades nyligen bävergäll.

Koka buljong på benen

Nylagat 2016-05-09 På jaktmässan Stockholm Game Fair 10 april styckade Pontus Eriksson från Öster Malma en dovhjort på scenen. "Kasta inte benen", sa Pontus och berättade hur man gör en god buljong.

Grilla vildsvin

Nylagat 2016-05-04 Lägg vildsvinet på grillen och servera med goda tillbehör i sommar. Om du lagar köttet nästan färdigt i förväg, behöver du bara ge det fin yta på grillen. Receptmakare: Dollan v...

Asiatiska Pannkakor med rådjur

Nylagat 2016-01-05 Av rådjursfransyska lagade vi "asiatiska pannkakor" inspirerat av vad Lotta Lundgren bjöd deltagarna på under ett av Jägareförbundets seminarium. Lätt att laga och otroligt gott!

Ny viltkokbok - perfekt för alla fågeljägare

Nylagat 2015-09-04 Lagom till jaktsäsongen har det kommit en ny bra viltkokbok: Från skott till stek på Norstedts förlag.

Kött måste andas. Förvara det öppet i kylen!

Nylagat 2015-02-05 – Det finns inget som har förstört så mycket kött som plastfilm, säger styckmästare Håkan Fällman, en av landets främsta köttexperter och även författare till faktaboken Kött.

Ny köttbok, perfekt för jägare

Nylagat 2015-02-05 Boken Bra kött från nos till svans innehåller 309 recept (varav ett 30-tal viltrecept), men det är egentligen inte recepten som gör boken oumbärlig i alla jägares hem. Här finns...

Viltmeny för nyår

Nylagat 2015-01-09 Efter julhelgen vill man kanske hålla igen på kalorierna. Det brukar vara så. Och vi behöver inte göra det så svårt eftersom det finns så mycket gott och enkelt. Och kanske rest...

Vildsvinskinka kommer finnas på alltfler julbord i år.

Nylagat 2015-01-09 – Vi ser en ökad försäljning av vildsvinsskinka på 10-15 procent, säger Pär-Ola Andersson på Skånska vilt, en av landets största vilthanteringsanläggningar.

Vilt på menyn

Nylagat 2015-01-09 Sardeller, kapris, pepparrot och svarta vinbär. På Restaurang Nytorget 6 i Stockholm hittade vi goda tillbehör till viltköttet.

Lotta Lundgren bjöd på lunch

Nylagat 2015-01-09 "Viltkött behöver lite fett och lite syra", säger Lotta Lundgren som en förklaring till varför de små viltpannkakorna är så otroligt goda.

Femtiotvå rätter från tryne till svans

Nylagat 2015-01-09 Idén är lysande: Två kockar följer med på vildsvinsjakt, tar med bytet hem och utforskar hur många goda rätter man kan göra av en 80 kg tung gris.

Ny bok med vild vardagsmat

Nylagat 2015-01-09 Boken "Laga vilt snabbt&enkelt" är utgiven av bokförlaget Semic och kostar 140-170 kr i bokhandeln och nätbokhandeln. Tre av recepten hittar du bland viltrecepten här på...

Nordisk mat lika bra som medelhavsmat

Nylagat 2015-01-09 En nordisk diet, om den består av viltkött, bär, rotfrukter, svamp och rapsolja är lika hälsosam som medelhavsmaten. Den som äter den nya nordiska dieten går ner i vikt och risk...

Anders lär dig röka 18 april

Nylagat 2015-01-09 Under ledning av Anders Levén från Svenska Viltmatakademin, lär dig Johan Skjöld och Hans Grönberg att röka och rimma viltkött.

Nya viltrecept till gårdsbutiker och andra som vill förädla viltkött

Nylagat 2015-01-09 Kan man göra goda charkprodukter av en gammal seg älg, eller en stor vildsvinsgalt? Det har varit en utmaning för SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB.

Bästa tiden att köpa viltkött är nu!

Nylagat 2015-01-09 Nu går jaktsäsongen mot sitt slut och viltbutikerna har sina frysar fyllda av vilda köttbitar. Flera webbshopar med inriktning på vilt har startats. Våga testa även de mindre äd...

Så lagar Jägareförbundets ordförande sin viltmat

Nylagat 2015-01-09 Viltmat.nu bad Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet, att ge sin syn på viltmat och dela med sig av ett viltrecept. Receptet blev en variant på Wallenbergare –...

Pressmeddelande: Mer viltkött på bordet

Nylagat 2015-01-09 Nu finns det mer viltkött i frysboxarna än i fjol. Jaktsäsongen går mot sitt slut och intresset för att äta naturligt viltkött ökar. När man äter viltkött vet man att det är...

Nya köttguiden hyllar viltkött - med undanskymt

Nylagat 2015-01-09 "Viltköttet behandlas trots sina fördelar styvmoderligt."

Vilda delikatesser i Åre

Nylagat 2015-01-09 Whiskeygravad älgytterfilé, Gravrökt älg med gin och sweet paprika, färsk renkorv med Västerbottenost. På Åre Delikatess blir man inspirerad att smaksätta sitt viltkött på nya...

Jägarprofilernas favoritrecept: Sven Lindén

Nylagat 2015-01-09 Har du något favoritrecept från någon kokbok som du ofta återkommer till? Den frågan ställde vi till några kända jägarprofiler som har mycket kött i sina frysar. Först ut är Sve...

Viltkött, en förnämlig råvara

Nylagat 2015-01-09 Det är roligt med en bok som både är trevlig att läsa och att laga mat ifrån. En sådan bok är Tack för maten.

Hur äter du ditt vilda kött i jul?

Nylagat 2015-01-08 Leverpastej på älg, rökt rådjursbog, älgköttbullar, prinskorvar av vildsvinskött. Vilt har sin givna plats på julbordet i många familjer och på många restauranger. Vi frågade...

Godare julbord med vilt

Nylagat 2015-01-08 I år byter fler och fler ut den vanliga julskinkan mot vildsvinsskinka och för dig som vill rimma den själv är det snart tid att börja.

Vildsvinskorv från Jägareförbundet Halland

Nylagat 2015-01-08 Under mässan "Hallandsjul" som hölls i Halland 23-25 november 2012, med 5000 besökare bjöd Jägareförbundet Halland besökarna på vildsvinskorv.

Skebo herrgård - Årets viltmatrestaurang 2011

Nylagat 2015-01-08 Priset Årets viltmatrestaurang 2011 tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt hanterar och marknadsför viltköttet.

Gräsand Anglais

Nylagat 2015-01-08 Andjakten har varit igång en dryg månad och många har andbröst i frysen som väntar på att tillagas.

Kocklandslagets vinnarrecept med kronhjort

Nylagat 2015-01-08 Det blev guldregn till Kocklandslaget när matlagnings-OS avgjordes i tyska Erfurt i oktober 2012. Det svenska kocklandslaget vann samtliga fyra kategorier som ingår i tävlingen....

Viltmatveckorna i Värmland

Nylagat 2015-01-08 Det startade i Västmanland, men nu pågår viltveckor över hela landet. Syftet med viltmatsveckorna är att göra viltkött mer tillgängligt för en bredare allmänhet, till exempel på...

Vilda men milda smaker från Argentina

Nylagat 2015-01-08 I serien Världens Vilt lagar Nico Bini en stek på spisen och gör en köttkonserv på argentinskt vis.

Suverän kronhjort på restaurang B.A.R.

Nylagat 2015-01-08 Sotad kronhjort med picklade grönsaker och tryffelmajonnäs. Låter det gott?

"Köksmästaren har skjutit vildsvinet själv..."

Nylagat 2015-01-07 ..säger servitören när han serverar det konfiterade vildsvinet på restaurang F12. Detsamma säger han till gästen som får in ett andbröst. "Gräsanden har köksmästaren skjutit", o...

Kronhjort på menyn i mat-olympiaden

Nylagat 2015-01-07 Snart tävlar Kocklandslaget i Culinary Olympics i tyska Erfurt. Huvudrätten består av kronhjort, tillagad på tre olika sätt; Kryddstekt kronhjortsadel, hjortkorv och sylta på...

Svensk hjort, tillagad som i Bangladesh.

Nylagat 2015-01-07 Helene Eriksson som driver Stora Glosebo Hjortgård söder om Kalmar fick vara med när en familj från Bangladesh lagade hjort över öppen eld.

Hur smakar vilt?

Nylagat 2015-01-07 "Syrlig smak, blodsmak, metallsmak, kalkstensgrotta, champinjoner, isbergssallad". Det var några beskrivningar av hur vilt smakar.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2015-01-07 2018-10-02