bakgrund

Nathalie Larsson. Foto: Pierre Maltvik

Nathalie Larsson tipsar om skytte och vildsvinsspjäll

- Våren är årstiden då jag börjar grilla och tränar skytte inför jakten. Skytteträning i alla former är bra. Vad man tränar eller hur man tränar tycker jag är mindre viktigt. Huvudsaken är ATT man tränar!

2018-04-26

Nathalie Larsson, svensk sportskytt, jägare och gillar att laga mat. Nathalie kom på fjärde plats i OS 2008 och vann EM-guld i skeet både 2005 och 2009. Idag arbetar hon halvtid åt Sveriges Olympiska Kommitté och ibland även som skytteinstruktör på Skokloster Wings & Clays. Nathalie har även börjat tävla lite igen, bl a ska hon skjuta en världscup på Malta i juni.

- Ett gott grillrecept som jag själv älskar, är grillade vildsvinsspjäll. Jag kokar ribsen i förväg då blir de ännu godare och under tiden förbereder jag resten.

Under sommaren grillar vi mycket vilt. Rådjur, dovhjort, älg och gris. Jag hör att många är rädda för att grilla vilt för att det är så magert och man är rädd att det ska bli torrt. Men var inte det! Vilt är fantastiskt på grillen! Man måste bara vara noga med att inte grilla det för länge. Då kan det bli torrt och tråkigt. En annan nyckel för bra resultat är att välja rätt styckdetaljer. Från ett yngre djur funkar många olika detaljer medan man från ett äldre djur bör välja de finaste bitarna om resultatet ska bli bra. Min erfarenhet är att även om köttet från äldre djur också är bra är muskelfibrerna så grova att det ändå kan bli segt om man grillar lite "sämre" bitar.


Grillade revbensspjäll. Foto: Nathalie Larsson

Recept
Nathalie's grillade vildsvinsspjäll, 6 p
Du behöver:
3 gula lökar
1/2 vitlök
15 svartpepparkorn
5 kg färska tunna revbensspjäll

Egen Glaze:
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl japansk soja
2 dl flytande honung
2 dl ketchup
2 bitar färsk ingefära4 klyftor vitlök
Blanda muscovadosocker, soja, honung och ketchup i en bunke. Skala och riv ingefäran och vitlöken och rör i den i glazen.
Tillaga revbensspjällen så här:
Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten, lök i klyftor, hela vitlöksklyftor och svartpepparkorn.
Lägg i revbenen och koka dem långsamt i 1 1/2 timme.
Tänd grillen
Ta upp spjällen ur buljongen och torka dem med hushållspapper.
Lägg dem på grillen och pensla med glaze
Griljera spjällen i cirka 10-15 minuter eller tills de fått en fin yta. Pensla med glaze under tiden.

Ribsen fungerar både att grilla och att köra i ugn efter att man har kokat dem men jag tycker att det blir godast på grillen. Servera med coleslaw, ugnsrostade rotsaker och grillade majskolvar. En härlig middag som passar alla åldrar.

Fler matlagnings- eller skyttetips från Nathalie hittar du på instagram: @nathalie_larsson84

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2018-04-26 2018-10-22