bakgrund

Foto: Lena Runer

Viltvecka på Riksdagen!

I Riksdagens lunchmatsal pågår just nu en viltvecka med nattbakat vildsvin och dovhjortsgryta på menyn. Köttet kommer från Öster Malmas viltslakteri.

2018-02-08

Riksdagens policy säger att allt kött som serveras på Riksdagens Restaurang ska komma från Sverige, och vara så närproducerat som möjligt!

"Vad kan vara svenskare och mer närodlat än vildsvin, hjort och älg från Gnestatrakten", säger köksmästare Mårten Bobert.

En av de som välkomnade vilt på lunchmenyn var riksdagsledamoten Sanne Lennström, S.

"Vi behöver initiativ som får folk att upptäcka och använda vildsvin. Det är så synd att vildsvin så sällan ligger i butikernas kyldiskarna, eller hamnar som dagens rätt på lunchrestaurangerna."

"Det behövs en rejäl efterfrågan på vildsvinskött, annars tappar jägarna motivationen att ge sig ut på vildsvinsjakt. Om det inte går att få avsättning för köttet, slutar jägarna att skjuta när de fyllt sina egna frysar", menar Sanne.

Tisdagens nattbakade vildsvin var en succé bland gästerna. Ett mört kött som bakats i 71° ugn i 22 timmar, och som serverades med timjanstekta äpplen.

På borden i Riksdagens lunchmatsal fanns blad med fakta om vildsvin och även köksmästarens recept på rätten som serverades, för alla som ville laga hemma.

Många åt vildsvin för första gången, och i matsalen diskuterades allt från utfodring, till direktförsäljning av vildsvinskött.

Köksmästaren Mårten Bobert: "Det är klart att det är lite mer jobb att laga 125 portioner vildsvinskarré jämfört med att laga 125 portioner karré av tamgris. Vildsvinen jag får är ju inte födda samma dag, inte skjutna på samma dag, är alla olika stora."

Mårten blev förvånad över dovhjortsköttets mörhet. "En bogstek är en styckningsdel som i regel kräver långkok, men här räckte det med 1,5 timmars koktid innan grytköttet blev mört och fint, konstaterar Mårten.

Här hittar du receptet för Nattbakad Vildsvinskarré.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2018-02-08 2018-08-09