Boeuf Bourguignone på älg - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Foto: Lena Runer

Boeuf Bourguignone på älg

Grytornas gryta. Mörk och mustig med bacon, lök och svamp. Har du plockat kantareller eller karljohansvamp i skogen, använd gärna skogssvampen i stället för champinjonerna.

Detta är ett recept ur nya Viltkokboken, köp den här!

  • 500 g viltkött, t ex högrev, fransyska, bogstek eller ytterlår
  • Rökt sidfläsk i bit, ca 200 g eller 2 paket bacon
  • 2 gula lökar, klyftade
  • 5 dl champinjoner, i kvartar
  • 5 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning eller motsvarande fondkoncentrat
  • 5 dl rött vin
  • ev timjan
  • ev 1 lagerblad

Servering

  • Några fina champinjoner
  • Ca 12 små steklökar
  • Tärningar av sidfläsk

Skär köttet i stora tärningar, bryn runt om i en stekpanna och lägg i en gryta.
Pudra med lite vetemjöl.
Bryn löken och champinjonerna och lägg i grytan med kött. 
Bryn också sidfläsktärningarna och lägg  ¾ av dem i grytan, men spara ¼   till garnering på slutet. 
Häll i vinet och buljongen och låt allt sjuda i 1 -3 timmar tills köttet är mört.

Lök, champinjoner och sidfläsk

Bryn smålökarna och några fina champinjoner. Lägg dem i grytan strax innan servering. Tillsätt också det resterande knaperstekta sidfläsket. 

Servering

Servera med kokt eller pressad potatis.


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2020-10-09 2020-10-09