Örtkryddad lammstek är en klassiker till påskmiddagen, men för alla jägare med viltstekar i frysen blir påsksteken naturligtvis mer vild.
Till påsk kryddar du din rådjurstek, vildsvinsstek eller älgstek med rosmarin, timjan, citron och vitlök och servera med medelhavsgrönsaker.
I det här receptet ugnssteker du köttet utan att bryna det först, och ger steken en fin yta i stekpannan efteråt. När du bryner med örtkryddor och vitlök strax innan servering doftar det härligt vid bordet när du serverar.
Grundrecept viltstek
6 personer
Du behöver:
- Drygt 1 kg stek av valfritt vilt: rådjur, älg, mufflon, dovhjort, kronhjort eller vildsvin.
- 1-2 tsk salt
- 2 vitlöksklyftor
- 1 kruka färsk rosmarin
- 1 kruka färsk timjan
- 1 citron, rivet skal
- Salt och peppar
- Smör till stekning
Gör så här:
Låt köttet ligga framme i rumstemperatur minst en timme, gärna längre. Då är det lättare att få köttet jämnt rosa rakt igenom.
Blanda salt med rivet citronskal, 1 riven vitlöksklyfta och en näve finhackad rosmarin och timjan. Spara lite av de färska örtkryddorna till stekning och dekoration. Klappa in örtblandningen runt om hela köttbiten.
Om steken är nätad: ta bort nätet, vik ut steken och klappa in örtblandningen även på insidan av steken innan du trär på nätet igen.
Sätt in köttet i 125°C ugn tills innertemperaturen är cirka 56°C. (för vildsvin kan du välja ett par grader högre temperatur)
Har du en mindre stekdetalj tar det kanske bara 20-30 minuter att nå önskad temperatur, en större stek kan behöva 1-2 timmar i ugnen. Ta ut köttet och låt vila minst 15 minuter.
Tänk på att värmen stiger även efter att du tagit ut köttet ur ugnen –måltemperaturen när köttet har vilat är 58°C.
Strax innan servering: Hetta upp smör i en stekpanna tillsammans med en delad vitlöksklyfta och en kvist timjan och rosmarin och bryn steken runt om.
Skär köttet i skivor och servera direkt.
Ugnsrostad grönsaksröra
Genom att först rosta grönsakerna på hög ugnsvärme blir de smakrikare. Blanda sedan de rostade grönsakerna med tomatsås och servera till viltsteken.
Att ugnsrosta:
- 1 zucchini
- 1 aubergine
- 2 paprikor
- 1 msk olivolja
Tomatsås:
- 1 gul lök
- olivolja
- 1 burk krossade tomater
- 1 bit citronskal
- salt och peppar
- örtkryddor: rosmarin och timjan
Gör så här:
I ugnen:
Sätt ugnen på 275 grader. Skär aubergine, zucchini och paprika i stora bitar, ca 2,5 cm. Lägg grönsakerna på en plåt och ugnsrosta dem cirka 10 minuter eller tills de fått färg.
I en kastrull:
Finhacka löken och fräs i lite olivolja – inte för varmt, löken ska bara mjukna, inte bli bränd. Blanda i en burk krossade tomater, citronskalet och lite timjan och rosmarin, och låt allt koka ihop några minuter.
Vänd ner de ugnsrostade grönsakerna och servera grönsakröran till viltsteken.
Ugnsrostad potatis
- Små potatisar
- Olivolja
- Färsk rosmarin
- Flingsalt
Lägg små potatisar i en ugnsform, ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och gärna lite rosmarin. Rosta i ugnen, 175 grader tills potatisen mjuknat och fått färg.