Byt ut påsklammet mot påskvilt - Svenska Jägareförbundet

Byt ut påskens lammstek mot viltstek. Foto: Lena Runer

Byt ut påsklammet mot påskvilt

Örtkryddad lammstek är en klassiker till påskmiddagen, men för alla jägare med viltstekar i frysen blir påsksteken naturligtvis mer vild.

Foto: Lena Runer

Till påsk kryddar du din rådjurstek, vildsvinsstek eller älgstek med rosmarin, timjan, citron och vitlök och servera med medelhavsgrönsaker.

I det här receptet ugnssteker du köttet utan att bryna det först, och ger steken en fin yta i stekpannan efteråt. När du bryner med örtkryddor och vitlök strax innan servering doftar det härligt vid bordet när du serverar.

Grundrecept viltstek

6 personer
Du behöver:

• Drygt 1 kg stek av valfritt vilt: rådjur, älg, mufflon, dovhjort, kronhjort eller vildsvin.
  • 1-2 tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 citron, rivet skal
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning

Gör så här:

Låt köttet ligga framme i rumstemperatur minst en timme, gärna längre. Då är det lättare att få köttet jämnt rosa rakt igenom.

Blanda salt med rivet citronskal, 1 riven vitlöksklyfta och en näve finhackad rosmarin och timjan. Spara lite av de färska örtkryddorna till stekning och dekoration. Klappa in örtblandningen runt om hela köttbiten.

Om steken är nätad: ta bort nätet, vik ut steken och klappa in örtblandningen även på insidan av steken innan du trär på nätet igen.

Sätt in köttet i 125°C ugn tills innertemperaturen är cirka 56°C. (för vildsvin kan du välja ett par grader högre temperatur)

Har du en mindre stekdetalj tar det kanske bara 20-30 minuter att nå önskad temperatur, en större stek kan behöva 1-2 timmar i ugnen. Ta ut köttet och låt vila minst 15 minuter.
Tänk på att värmen stiger även efter att du tagit ut köttet ur ugnen –måltemperaturen när köttet har vilat är 58°C.

Strax innan servering: Hetta upp smör i en stekpanna tillsammans med en delad vitlöksklyfta och en kvist timjan och rosmarin och bryn steken runt om.
Skär köttet i skivor och servera direkt.

Ugnsrostad grönsaksröra

Genom att först rosta grönsakerna på hög ugnsvärme blir de smakrikare. Blanda sedan de rostade grönsakerna med tomatsås och servera till viltsteken.

Att ugnsrosta:

• 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 2 paprikor
  • 1 msk olivolja

Tomatsås:

• 1 gul lök
  • olivolja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 bit citronskal
  • salt och peppar
  • örtkryddor: rosmarin och timjan

Gör så här:

I ugnen:
Sätt ugnen på 275 grader. Skär aubergine, zucchini och paprika i stora bitar, ca 2,5 cm. Lägg grönsakerna på en plåt och ugnsrosta dem cirka 10 minuter eller tills de fått färg.

I en kastrull:
Finhacka löken och fräs i lite olivolja – inte för varmt, löken ska bara mjukna, inte bli bränd. Blanda i en burk krossade tomater, citronskalet och lite timjan och rosmarin, och låt allt koka ihop några minuter.

Vänd ner de ugnsrostade grönsakerna och servera grönsakröran till viltsteken.

Ugnsrostad potatis

• Små potatisar
  • Olivolja
  • Färsk rosmarin
  • Flingsalt

Lägg små potatisar i en ugnsform, ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och gärna lite rosmarin. Rosta i ugnen, 175 grader tills potatisen mjuknat och fått färg.

2021-03-30 2021-03-30