Elva tips om vildsvin som gör köttet ännu godare - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Elva tips om vildsvin som gör köttet ännu godare

Har du skjutit ett vildsvin? Här hittar du korta och bra filmtips till dig om hur du bäst tar hand om vildsvinet efter skottet, allt du behöver veta om urtagning, hängning, styckning med mera.

 

Checklista efter skottet

  • Använd engångshandskar när du tar ur djuret.
  • Tvätta knivarna ofta.
  • Ta helst ur djuret hängande.
  • Försök att ta hem djuret innan du passar det.
  • Om du måste ta ur vid skottplatsen: ta bara ur mag- och tarmpaketet.
  • Passa ett bukskjutet djur så snart som möjligt.

För godare kött, se upp för:

  • Värme:
    Värme kan göra så att köttet surnar. Undvik exempelvis att lägga djuret i en plastsäck i bilen. Sota stora djur tidigt för att få bra luftcirkulation i bukhålan. 
  • Fukt:
    Fuktiga miljöer gynnar bakterietillväxt. Torka med papper i stället för att spola. Häng luftigt i ett rum med god luftcirkulation. 
  • Kyla:
    Kyl inte för snabbt. Då blir köttet segt även om det hänger länge. Slaktkroppen ska inte kylas ner till under 10 grader under första dygnet. Vid jakt i minusgrader, låt inte djuret liggar kvar utomhus lång tid. 

Fler tips efter skottet här!

 

Film 1: Sota vildsvin
Film 2: Rent och luftigt i djuret
Film 3: Byt handskar ofta
Film 4: Tvätta rent och torka torrt
Film 5: Rätt mörning ger godare kött
Film 6: Ta ur hängande (kommer v.34)
Film 7: Vildsvinets röda organ (kommer v.34)
Film 8: Utetemperaturen avgör (kommer v.34)
Film 9: Trikinprov (kommer v.35)
Film 10: Välja kniv och hålla den ren (kommer v.35)
Film 11: Ta ur direkt (kommer v.35)

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2019-08-06 2019-08-16