Vilthantering med enkla medel - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Vilthantering med enkla medel

Bra vilthantering utan proffsig slaktbod. Visst går det!

Det är inte alla jaktlag som har tillgång till en professionell slaktbod med kylrum, rinnande vatten, rostfria styckningsbord och effektiva vacuummaskiner. Men med kunskap, noggrannhet och många små knep går det ändå att hantera viltet bra, menar Ulf Johansson på Jägareförbundet.
Grunden är förstås att viltet är välskjutet, att du är noga med hygienen och hänger djuret på en plats med bra luftcirkulation. Sedan är rena ytor, skyddskläder och möjligheter att tvätta händer och knivar det enda som egentligen krävs.
Ulf berättar hur det hänt att hans jaktlag har lagt det färdighängda och grovstyckade viltet i plastbackar på en släpkärra med snö och is som hämtats från en hockeyrink. Den blivande viltfärsen och övrigt kött kyls och blir inte blodigt. Livsmedelssäker hantering med enkla medel!

Ulfs tips för vilthantering med enkla medel:

HYGIEN:
• Se till att du har möjlighet att tvätta händer och knivar. Om du inte har rinnande vatten, ställ plastdunkar med vatten i bilen.
• Håll knivarna rena. Proffsiga vilthanteringsanläggningar har en knivsterilisator, men du kan själv sterilisera knivarna genom att använda en elektrisk vattenkokare. Koka upp vatten och lägg knivarna i en bunke med kokande vatten. Upprepa gärna denna procedur ibland.
• Använd engångshandskar och byt handskar ofta.
• Använd skyddskläder. Engångsförkläder och engångsrockar finns att köpa.
• Jobba på rena ytor! Ett bra knep är att köpa rullar med byggplast, den blir ett rent underlag när du ska stycka kött under primitiva förhållanden.
• Köp plastbackar till styckningen.
• Använd engångsskärbräden av vaxad papp när du styckar. Då kan du bara slänga dem efter användning och undviker bakterietillväxt.

HÄNGNING/MÖRNING
• Häng viltet i ett utrymme med bra luftcirkulation. Häng gärna en flugsäck över viltet.
• Om du hänger köttet i ett kallt utrymme direkt efter skottet kan det vara klokt att behålla pälsen på för att fördröja nerkylningen.
• Hänger köttet väldigt varmt vågar du kanske inte hänga det längre än 2-3 dygn innan du styckar det. Om du har packat det färdigstyckade köttet helt luftfritt kan du fortsätta att möra det några dagar i 4° kylskåp innan du fryser ner det.
• OBS! Du kan aldrig fortsätta att möra ett kött EFTER infrysningen, det måste ske innan.

PACKNING/INFRYSNING
• Packa i så tunna paket som möjligt, så att köttet fryser fort och tinar fort. Påsar med färs kan du exempelvis platta ut.
• Se till att du packar så luftfritt som möjligt, för att undvika iskristaller. Ett bra knep är att vira in köttet i plastfolie först, och sedan lägga köttet i plastpåsar.
• Om du fryser in stekar med ben som sticker ut, vira in benbiten i aluminiumfolie för att skydda köttet och undvika hål i plasten.


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2018-10-03 2018-10-03