Jaktlycka på jul- och nyårsbordet - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Viltmat.nu

Julskinka på vildsvin. Foto: Lena Runer.

Jaktlycka på jul- och nyårsbordet

Fredrick Rickardsson. Foto: Christina Leuhusen Nilson-Dag

2019-12-12

För dig som vill servera ett klimatsmart viltkött i julhelgen, har de nya viltkockarna Fredrik Rickardsson och Simon Linjama på Öster Malma, Svenska Jägareförbundets viltrestaurang*, tre bra förslag:

  1. Pastrami på vildsvin (pastrami är lätt att göra och användbart till flera rätter)
  2. Gravad älg (lätt att förbereda så du inte behöver stå och laga hela julafton)
  3. Rökt vildgås (eller vildand) Färdigt att servera.


När WWFs nya köttguide nyligen lanserades, var det just viltkött som framstod som bland det mest hållbara och bästa vi kan äta utifrån klimatperspektiv.
Dessutom är det gott, magert och nyttigt!

- Ersätt vanligt kött med viltkött, tipsar Fredrik och Simon. Servera julskinka på vildsvin och köttbullar på viltfärs. Det som uppskattas mest på Öster Malmas eget julbord är pastrami och gravad älg. Men allt vilt är bra vintermat, avslutar viltkockarna!

Till det rökta köttet (gås) rekommenderas Fredriks lingonketchup:

  • Värm 3 dl socker till bärnstensfärg i en kastrull.
  • Lägg i 4 nejlikor och en kanelbit, chiliflakes och 4 dl lingon (frysta eller tinade).
  • Koka i ca 20 minuter.
  • Mixa slät och häll på burk.
    Lingonketchupen håller länge i kylskåpet.

På viltmat.nu hittar du recepten på pastrami, gravad älg, viltköttbullar och vildsvinsskinka:

https://recept.viltmat.nu/recept/pastramikryddad-langbakad-viltstek/
https://recept.viltmat.nu/recept/gravad-alg/ eller https://recept.viltmat.nu/recept/hirams-gravade-algfile/
https://recept.viltmat.nu/recept/julkryddade-viltkottbullar-med-ugnsbakad-lok-i-smeten/
https://recept.viltmat.nu/recept/julskinka-med-vildsvin-pa-flera-satt/

Fler vilda tips på julmat finns på viltmat.nu
Där står också var du kan köpa viltkött – om du inte jagar själv, eller känner en jägare.

God vild jul!


*Öster Malma är Svenska Jägareförbundets viltrestaurang och ligger i hjärtat av Sörmland, mellan Gnesta och Nyköping. Restaurangen är öppen för alla och serverar dagligen lunch med vilt från de närliggande skogarna. Dessutom serveras after noon tea på helgerna, grillkvällar under sommarhalvåret, med mera. Det finns även fina rum och bo över i. www.ostermalma.se

 

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick