Fira vild alla hjärtans dag - Svenska Jägareförbundet

Viltmat.nu

Rådjurshjärta. Foto: Lena Runer

Fira vild alla hjärtans dag

Se till att middagen klaffar ikväll och bjud på hjärta.

Foto: Lena Runer

2021-02-14

• Hjärta behöver inte hänga och möra innan man tillagar det. Det går bra att skära hjärtat i strimlor eller bitar och steka direkt efter jakten – eller under jakten.

• Det enda man behöver tänka på när man tillagar hjärta är att skölja bort allt blod, för smakens skull. I hjärtats kammare samlas en del blod, så gör ett snitt och skölj med vatten innan du steker.

• Tänk på att inte steka för länge. Stek hastigt på hög värme i lite smör, gärna bara på ena sidan. Hjärtat är godast om det fortfarande är rosa, eller till och med rött.

Serveringsförslag:

Stek i smör och servera med några droppar soja och rostade sesamfrön. Svamp passar också till.
Stek hjärtat i smör, salta och peppra, och servera i tunnbröd med lite sallad och en klick majonnäs blandat med riven västerbottenost eller parmesan.
Stek i smör och servera med riven pepparrot och stekt eller picklad svamp.