Vildsvin – en av tävlingsuppgifterna i finalen av Årets Kock - Svenska Jägareförbundet

Viltmat.nu

Ytterligare en finaluppgift har släppts – att laga en varm huvudrätt på vildsvinskarré. Foto: Wildmedia/Mostphotos

Vildsvin – en av tävlingsuppgifterna i finalen av Årets Kock

Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning, Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. I år är det viltkött på menyn då vildsvinskarré ingår i en av finaluppgifterna.

2021-08-30

Finalisterna i Årets Kock 2021 har sedan tidigare fått sin första tävlingsuppgift, att laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara. Nu har ytterligare en finaluppgift släppts – att laga en varm huvudrätt på vildsvinskarré.
– Vildsvin är en fantastisk råvara med en välbalanserad, elegant och mild viltsmak. En underutnyttjad råvara som både är svensk och klimatsmart. En råvara som vi skulle kunna använda mycket mer av i våra kök, säger Stefan Eriksson, Råvaruansvarig för Årets Kock.

Några av de kriterier som måste uppfyllas i tävlingen:

• Vildsvinskarrén ska helstekas och måste vara fylld eller späckad.
  • Vid servering tillåts endast kött och sås på tallrik. Sås är obligatoriskt och får enbart serveras på tallriken.
  • Till rätten ska ett valfritt tillbehör serveras à part. Tillbehöret måste innehålla kantarell som ska framgå visuellt eller smakmässigt i tillbehöret.

Årets Kock är SM i professionell matlagning och består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och finaltävling. Under tävlingens gång kommer juryn att bedöma tävlingens olika delmoment. Juryordförande för Årets Kock 2021 är Tommy Myllymäki. Finalen i Årets Kock sker den 16 september.

Läs mer om tävlingen och finalisterna här Årets Kock Veckan - Årets Kock (aretskock.se)

Årets Kock har format svensk matkultur sedan starten 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden. Att skapa en matkultur som utvecklar och utmanar förväntningar och baseras på ett hållbarhetstänk för både bransch och planet.