Frysa och tina kött - Se de senaste rönen - Svenska Jägareförbundet

Svenska Jägareförbundet

Meny

Frysa och tina kött - Se de senaste rönen

SIK vet vad som händer med köttet vid infrysning och upptining vid olika hastigheter. Frys in snabbt och tina upp snabbt för att få ett saftigt kött! Att man ska tina upp fryst kött långsamt är en gammal myt. Rådet har ofta varit att tina frysta varor i kyl över natt.

"Det är dags att ändra denna ingrodda sanning. SIK har testat vad som händer med köttet vid infrysning och upptining vid olika hastigheter. Frys in snabbt och tina upp snabbt för att få ett saftigt kött! Så kan man sammanfatta resultatet av våra tester."

"Låt det frysta köttet tina i kallt vatten. Allra bäst är det förstås om köttet är vacuumpackat så att inget vatten tränger in", berättar Dan Melin på SIK.

Tina snabbt i kallt vatten

Kött tinar mycket snabbare i vatten än i luft, och ju snabbare det tinar desto mer behåller köttet sin vätska och desto saftigare blir det vid tillagning.

Dan MelinFrys in snabbt i platta paket

  • För bästa möjliga köttkvalitet gäller det också att frysa in köttet snabbt.
  • Packa köttet i så platta paket som möjligt, så att infrysningen går snabbt, tipsar Dan Melin.
  • Lägg inte heller in för många köttstycken på samma gång i frysen, utan frys in lite i taget så att själva infrysningen går snabbt.
  • Stapla aldrig kött på varandra vid infrysningen.
  • Dan tipsar också om att frysa in biffar och innanlårsbitar i skivor. Vacuumpacka helst och låt skivorna ligga separata. Då går både infrysningen och upptiningen snabbt och köttet blir saftigt.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2018-10-04 2018-10-04