Våga välja annat än filé - Svenska Jägareförbundet

Ett välhängt innanlår kan bli lika mört som filé. Här är innanlåret delat på längden och tillagat helstekt som filé.

Våga välja annat än filé

Mikael Löf: De flesta nya kunder som kommer till butiken frågar efter filé, men jag föreslår ofta rostbiff eller innanlår i stället. Viltkött är i regel så mört att en rostbiff från en dovhjort är i klass med den bästa oxfilén du kan köpa i vanliga livsmedelsaffären.

I DeVildas butik säljs ofta innanlåret som bilden nedan visar, skuret på längden så att det får en form ungefär som en filé. Bara att bryna runt om och helsteka i ugn.

DeVilda"Att laga viltkött är egentligen hur lätt som helst", tycker Mikael Löf.

"Bryn köttet i stekpannan, sätt in det i ugnen på 125° med en köttermometer och var noga med att inte översteka det. Viltkött har en EGEN smak, det är det som ger det unika mervärdet och som skiljer vilt från oxkött eller griskött. Därför behöver vilt inga starka kryddor – salt och peppar räcker långt.

Om du är försiktig med kryddningen upptäcker du smakskillnaden mellan olika viltslag. Då märker du exempelvis att rådjur är fintrådigt och har en utpräglad viltsmak, att dovhjort har en mildare viltsmak och att älgen har en lite grövre struktur.

Tänk också på att alltid helsteka viltkött. Det är det bästa sättet att få det saftigt och gott. Om man skär köttet i skivor och steker som biffar är det lätt att köttet blir för torrt."

DeVilda

DeVilda ligger utanför Järna och säljer bara viltkött från frilevande vilt. i huset finns också en rök, en charkavdelning och  en vilthanteringsanläggning som tar emot nyskjutet vilt från jägare.

DeVildas Råkorv är gjord på rådjur och vildsvin, kryddad med ramslök. En god och välkryddad korv, och ett stort plus för att den inte var rökt! En stekt korv serverad med sallad är en perfekt vardagsmiddag.

DeVilda

2018-10-04 2018-10-04