Svenska Jägareförbundet är positivt inställd till många förslag som Naturvårdsverket har kring en eventuell återinföring av åteljakt på björn. Verket har i en remiss efterfrågat åsikter om att återinföra åteljakt på björn. Däremot är förbundet kritiskt till en byråkratisering av reglerna.
Åteljakten på björn förbjöds 2001 och sedan dess har förbundet arbetet systematiskt för att få tillbaka möjligheten att jaga björn med hjälp av åtel. 2005 startade arbetet i en speciell ”åtelgrupp” med att utreda eventuella effekter av björnåtling och förbundet har sedan dess varit drivande och också finansierat forskning för att se på åtlingens effekter.
- Det här är ett utmärkt exempel på hur man måste arbeta för att få till förändringar. Systematiskt, faktabaserat och långsiktigt. Jag vill särskilt framhålla Rolf Brittas enträgna arbete och tålamod i denna fråga. Rolf har stridit i ett drygt decennium för ett beslutsunderlag och beslut i denna fråga och nu är vi där, säger Daniel Ligné, Riksjaktvårdskonsulent.
Naturvårdsverkets förslag innebär att åteljakten kan återinföras, ytterst är det Länsstyrelserna som tar beslut. Daniel är dock missnöjd med den föreslagna byråkratin.
- Björnen har idag med råge uppnått gynnsam bevarandestatus och det finns ingen som helst anledning att krångla till björnjakten mer än annan jakt. Det räcker gott med det gedigna regelverk för jaktens bedrivande som vi har i Jaktlagen och Jaktförordningen. Detaljregler, på hektonivå, för hur mycket vi får lägga ut och anmälningar, kontroller samt uppföljningar av åtlar skapar bara onödig byråkrati och kostnader. Det är dags att behandla björnjakten som en etablerad och väl fungerande jaktform.
Förslaget innehåller också skärpningar för eftersöken på björn. En hund som är särskilt tränad i att spåra skadad björn ska finnas på plats inom två timmar och för friskförklaring av björn krävs att kulan återfinns.
- Det här känns som rena skrivbordsprodukter. Hur ska vi kunna träna en hund att spåra skadade björnar? Varför ska vi ställa högre krav vid friskförklaring av björn än t ex älg? Jag tycker inte vi ska ha a- och b-lag i vår fauna. Andelen påskjutna ej återfunna björnar är idag extremt få. De specialistekipage vi har i landet är helt unika och gör ett otroligt bra jobb. De misslyckas mycket sällan med ett eftersök. Låt oss nyttja denna unika kompetens och förstör inte den otroligt höga uppklarandegraden vid björnjakt med konstiga regler, är Daniels avslutande budskap.
Du kan läsa hela förbundets remissvar här