”Osäkerheten ökar i vargförvaltningen”
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) och miljöminister Åsa Romson vill utreda flera delar av vargförvaltningen.
– Det är olyckligt att regeringen vill se över delar av vargförvaltningen när den nästan har gått igenom alla juridiska processer och visat sig fungera. Tre gånger har riksdagen beslutat i frågan. Behövs det verkligen mer utredningar? Det här skapar bara osäkerhet och otydlighet, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.
2015-02-05
Den första licensjakten där den nya lagstiftningen använts har precis slutförts. Effekterna av den nya regionaliserade rovdjursförvaltningen kan ses ganska tydligt.
– Så här med jakten i backspegeln kan vi se en minskad polarisering, även om det fortfarande finns skillnader i synsätt på förvaltningen. Debatten i media har också varit lugnare. Detta indikerar på en ökad acceptans för att vargstammen ska förvaltas. I undersökningar från bland annat Umeå Universitet ser vi också att en stor majoritet av befolkningen vill att vargen förvaltas med jakt, säger Torbjörn Lövbom.
Han är nu orolig för att en översyn av vargförvaltningen leder till en ökad polarisering eller till att vi får en normalisering av rovdjursförvaltningen i Sverige. Istället nämner han att vargförvaltningen är utredd mer genomgående än någon annan miljöfråga. Tre gånger har riksdagen beslutat i frågan. Det är inte utredningar som behövs utan förvaltning, menar Lövbom.
– Det är svårt att veta vilken ambition regeringen har med de utredningar som man nu vill starta. Det enda som är säkert är att det ökar oron.
Att Åsa Romson och Sven-Erik Bucht har haft olika syn på hur vargförvaltningen har varit tydligt.
– Vi har tidigare sagt att vi varit positiva till att delta i en ny Vargkommitté. Men det har vi sagt med utgångspunkt för att utveckla förvaltningen och komma vidare – inte börja om. Nu måste regeringen klargöra vilka ambitioner man har, säger Torbjörn Lövbom.
Han är bekymrad för det sätt regeringen väljer att hantera olikheterna mellan partierna. Det kommer att försvåra en aktiv förvaltning.
– Jag ser just inget positivt i att börja utreda och se över befintligt system innan det fått prövas under några år. Det måste ju få användas fullt ut innan man kan mäta effekterna. Vad vi kan se är att systemet verkar fungera på ett bra sätt. Ansvarstagandet i länen ökar. Samarbetet mellan länsstyrelser och jägare blir allt bättre. Landsbygdsbefolkningen börjar ana ett fungerande system. Naturvårdsverkets roll har blivit tydligare. Acceptansen för förvaltningen ökar i hela landet.
– Att då börja om och riva upp en ny polarisering i samhället förlorar alla på, säger Torbjörn Lövbom.
Torbjörn Lövbom.