Ingen vill ha en detaljreglerad björnjakt men får vi inte bort avarterna i höst kommer regleringar av olika slag som ett brev på posten. Foto: Göran Ekström
- Det är bra att länsstyrelserna skickar de här tydliga signalerna vad gäller etiken. Vi ska nog ta dem på största allvar och i höst verkligen visa att vi klarar att ta ansvar. Ingen vill ha en detaljreglerad björnjakt men får vi inte bort avarterna i höst kommer regleringar av olika slag som ett brev på posten.
2015-04-16
Det säger Svenska Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné med anledning av den översyn av björnjakten som länsstyrelserna i jaktlänen nu genomför.Det blir ingen senarelagd jaktstart i år men länsstyrelsen kan dock komma att besluta om andra förändringar i björnjakten.- I Gävleborg , och även i andra län, har vi de senaste åren fått indikationer på oetiska och otillåtna metoder inom björnjakten och vi har vid denna översyn med grannlänen diskuterat möjliga förebyggande åtgärder, säger Sofia Agheim, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.
- Att senarelägga björnjaktsstarten är ett alternativ som vi har tittat på, men som inte blir aktuellt i år, säger Sofia Ageheim. Daniel Ligné håller med om att det är viktigt att invänta forskningsresultat innan länsstyrelserna fattar beslut om förändringar i björnjakttiderna.- Vi vill se beslut som bygger på fakta. Innan dess finns ingen anledning att besluta om några förändringar.- Men att exempelvis lägga samman björnjaktstarten med älgjakten tror vi också har sina risker. Idag sker jakten med björnspecialister, björnjägare med hundar som åker runt i jaktlänen och jagar björn. Det har drivit ner dagens skadskjutningar till ett minimum.
- Om det blir möjligt för varje älgjägare att under samma tid också skjuta björn riskerar vi att få en högre skadskjutningsfrekvens , menar Daniel Ligné.
Madeleine Lewander