Svenska Jägareförbundet

Meny

Pressmeddelande

VILD HÖST PÅ STOCKHOLMS KROGAR!

VILD HÖST PÅ STOCKHOLMS KROGAR! Svenska Jägareförbundet lanserar en viltmatkarta över några av de stockholmskrogar som serverar vilt på menyn i höst. Nu återupptäcks och nytolkas viltmaten och de nordiska råvarorna och det vilda köttet ger ett både gott, nyttigt och närproducerat kött som alltfler kockar dessutom väljer att jaga och fälla själva.

2013-10-08

Svenska Jägareförbundet lanserar en viltmatkarta över några av de stockholmskrogar som serverar vilt på menyn i höst.  Nu återupptäcks och nytolkas viltmaten och de nordiska råvarorna och det vilda köttet ger ett både gott, nyttigt och närproducerat kött som alltfler kockar dessutom väljer att jaga och fälla själva. 

I samband med att viltmatkartan presenterades på Atelier Food på Konstakademien igår, samtalade Mathias Dahlgren, kock, Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare samt styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet och Jan Åman, Atelierslice om viltkött som den nya allemansmaten.  Man enades man om att det faktiskt är lätt att laga vilt och att det passar utmärkt till vanlig gulasch eller i kebaben, rätter som många äter till vardags. 

-Måltidens betydelse är på uppgång när det gäller vilken upplevelse man får med sig av en plats eller en resa, sa Maria Rankka, och tillade att vilt dessutom alldeles för gott för att bara ätas av jägarna. 

 - Kanske ska man ha en personal hunter, som kan förse mig med viltkött under säsong och berätta om djuret jag just köpt, efterfrågade Jan Åman.

Viltmatlagningen förändras. Till exempel ökar intresset för att ta hand om hela djuret, efterfrågan på inälvsmat ökar, man låter viltköttet vara lite råare och man vill äta vad som finns runt knuten just nu samt att laga enklare vilträtter - som till exempel pizza.

Svenska Jägareförbundet hoppas att viltintresset sprider sig så vi får fler restauranger, skolor och institutioner som till exempel vill servera vildsvin. Viltmatkartan uppdateras allt eftersom man får in nya tips på stockholmskrogar som serverar vilt i höst.

För mer information:

se www.viltmat.nu   

LenaRuner, redaktör för  viltmat.nu, viltmatkartan m m, 070 812 7191 

Christer Eklund, köksmästare Öster Malma,  om viltkött, 072 741 4731  

Björn Eek, jaktvårdskonsulent Stockholms län 076 7766045, (om viltarter, antal, jakt…) 

Christina Nilson-Dag, informationsansvarig Svenska Jägareförbundet, 070 7388306 

Bilagor: viltmatkarta, lista över var man kan köpa vilt

Tillbaka till överblick