Svenska Jägareförbundet

Meny

Pressmeddelande

Mer vildsvinskött skulle säkert komma ut på markanden om villkoren ändrades.

Vildsvin gör julen mer klimatsmart!

Vi vill äta mer svenskt i jul och mat som producerats på miljömässigt hållbara villkor. Som t ex hälsosam och god vildsvinsskinka. Idag fäller vi cirka 90 000 vildsvin per år. Synd bara att regelverket inte tillåter oss jägare att sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner eller butiker efter det trikintestats. Mer vildsvinskött skulle säkert komma ut på markanden om villkoren ändrades.

2015-12-16

Det viktigaste på julbordet är väl skinkan, så varför inte välja vildsvinsskinka i år? Enligt Svensk Handels julrapport vill vi äta mer svenskt och mat som producerats på miljömässigt hållbara villkor. Och i Sverige fäller vi cirka 90 000 vildsvin per år.

 

Enligt köttguider, där man beaktar olika slags påverkan på miljön, är viltkött det bästa valet med hänsyn till klimatet, biologisk mångfald och för att inga bekämpningsmedel används. Förutom att vildsvinen lever fritt i naturen är det dessutom gott och hälsosamt.

Vildsvinsskinka kan köpas i vanliga livsmedelsbutiker och i många gårdsbutiker som också säljer viltfärs till köttbullarna, viltprinskorvar och rökta viltkorvar.

Fortfarande hejdas dock försäljningen av vildsvinskött av regler som hindrar jägarna från att sälja eller ge bort vildsvinsskött direkt till privatpersoner och restauranger. Idag måste vildsvin först skickas till en vilthanteringsanläggning, som ofta ligger långt bort. Många jägare drar sig därför för att sälja vidare och behåller istället vildsvinsköttet i den egna frysen. Eller avstår från att fälla vildsvinet.

– Vi hoppas politikerna ändrar i regelverket så vi kan sälja vildsvinskött direkt efter att det trikintestats, säger Christina Nilson-Dagfrån Svenska Jägareförbundet.

Vildsvinsskinka är lätt att tillaga. Lika enkelt som vanlig skinka, men bör tillagas på lägre temperatur och under lite längre tid, till dess att innertemperaturen visar på 64 grader.

Se recept på viltmat.nu

För mer information; Christina Nilson-Dag, 070 738 8306

 

Foto: Lena Runer

Tillbaka till överblick