Svenska Jägareförbundet

Meny

Håll hunden i form med rätt mat och motion

De flesta jakthundar utför ett enormt fysiskt krävande arbete. En stövare eller en stående fågelhund kan under en jaktdag springa mellan fem och tio mil. En älghund kanske inte springer lika långt, men kan istället göra flera snabba krävande ruscher efter skenande älgar. Den som försummar träningen av sin hund får inte bara en jakthund som har svårare att koncentrera sig under arbetet, utan löper också risk att få sin hund skadad.

Hur tränar man då bäst sin jakthund?

Svensk Jakt har träffat en expert på området, Arleigh Reynolds. Arleigh är inte bara framgångsrik slädhundsförare i Alaska, han är dessutom veterinär, forskare och expert på träning och utfodring av hundar.
Arleigh Reynolds berättar att slädtävlingssäsongen innebär en enorm fysisk påfrestning för hundarna.
– När tävlingarna är slut är det viktigt att hundarna får vila. Men vilan innebär inte att jag tar bort träningen. Under våren och sommaren går hundarna på
något som kan liknas vid en underhållsträning, med ett minimum av ett par träningspass per vecka.

Simträning effektivast

Arleigh Reynolds betonar att grundträningen syftar till att hålla igång senor, muskler och ligament, att hålla i gång rörelseapparaten så att den ska tåla intensivträningen månaderna innan tävlingssäsongen.
– Någon träning inriktad på att höja syreupptagningsförmågan behövs inte. Hundar har en syreupptagningsförmåga som är nästan tre gånger så hög som människans och det är sällan den som är den begränsande faktorn.

En del av grundträningen genomför Arleigh Reynolds med hjälp av en specialkonstruerad karusell som går cirka 15 kilometer i timmen. Konstruktionen gör det möjligt att löpträna tio hundar åt gången, och eftersom han har 50 hundar kan det behövas. Han har även börjat simträna hundarna och i anslutning till hundgården finns en specialkonstruerad pool som gör det möjligt att simträna åtta hundar åt gången.
Arleighs mätningar visar att ett träningspass på 30 minuter i poolen motsvarar cirka två timmars löpträning i karusellen.

Fördelen med simningen är att den även kan genomföras varma sommardagar, då löpträning hade varit otänkbar. Simträningen eliminerar dessutom helt risken för skador.

Många jägare cyklar med sina hundar sommartid. Arleigh Reynolds föreslår att cykelturerna under början av säsongen bör vara relativt långa, men att man ju närmare jaktsäsongen kommer bör inrikta sig på tempoträning.
Många kortare pass på cykeln i högt tempo eller där man växlar tempo ger en mer allsidig träning än långa pass i måttligt tempo, menar Arleigh Reynolds.
– Annars är simträning det mest effektiva sättet att träna jakthundar, säger han.
– Simträningen bör dock inte genomföras om vattnet är för kallt. Jag tränar aldrig hundarna om vattentemperaturen understiger 15 grader och helst bör den ligga runt 20 grader. Risken för nedkylning är annars stor.

Dåligt tränade hundar

Arleigh Reynolds, som själv är jägare, anlitas ofta av jakthundsklubbar i USA som föreläsare. Han har i samband med jaktprov förundrats över hur dåligt tränade hundarna förefaller vara.

– Jägare lägger ner tiotusentals kronor på att köpa hundar och utrustning men man ägnar nästan ingen tid åt att träna hundarna fysiskt, trots att de flesta jakthundar ska vara atleter för att fungera bra som jakthundar.
– Och kraven är stora framför allt när vi talar om hårt arbete flera dagar i följd. En otränad hund kan arbeta hårt en dag men behöver sedan flera dagar för att återhämta sig. En vältränad hund kan däremot arbeta hårt flera dagar i följd utan att drabbas av stelhet eller skador.
– Träning, vid sidan av rätt utfodring, är grunden för att hundarna ska orka med flera dagars hårt arbete, säger Arleigh Reynolds.
- Det idag kanske största problemet med arbetande hundar är att de ofta är alldeles för feta. De flesta jakthundar bär på 10–20 procents övervikt när jaktsäsongen börjar, vilket kraftigt ökar belastningen på senor, muskler och ligament, menar Arleigh Reynolds.

Krångla inte till det

Den vanliga jägaren ska inte krångla till det när det gäller utfodringen. Det är idag enkelt att utfodra hundar om man använder sig av de så kallade superpremiumfodren.
Men vid hårt arbete, framför allt om arbetet sker flera dagar i följd, börjar även de små detaljerna ha betydelse.
Arleigh Reynolds menar att själva grundutfodringen av hårt arbetande hundar är enkel. De kvalitetsfoder som idag finns på marknaden uppfyller kraven för de flesta hundar.
Däremot bör man se upp med de billigare fodren vars huvudingredienser är billigt spannmål. De här fodren har en låg smältbarhet och tillgodoser inte hundarnas näringsbehov.
– Jag använder ett basfoder med hög fetthalt (performancefoder) hela året. Hundarna utnyttjar framförallt fett som energikälla under arbete och kroppen måste ”tränas” i att förbränna fett. Använder man dessa fettrika högenergifoder endast under jaktsäsongen måste hunden ställas om till den fettrikare dieten minst ett par månader innan.
Använder man högenergifodret hela året slipper man eventuella omställningsproblem.
– Går hundarna upp i vikt tyder det på att de får för lite motion och/eller att de får för mycket mat.

På frågan om hur ofta han utfodrar hundarna menar han att det aldrig finns någon anledning att utfodra en hund mer än en gång per dag. Pratar vi om utfodring i samband med jakt bör man dessutom inte utfodra hunden förrän efter arbetsdagens slut.
– Försök har visat att optimal tid mellan utfodring och arbete är 24 timmar.
Att som en del gör utfodra hunden på morgonen innan en arbetsdag är direkt förkastligt och sänker påtagligt hundarnas prestationsförmåga. Jagar man flera dagar i sträck bör man utfodra hunden på eftermiddagen efter dagens arbetspass. På morgonen får den bara vatten.

Kolhydrater för hjärnan

En del säger att man inte ska ge kolhydrater till hundarna under en jaktdag eftersom detta skulle leda till att kroppen ställer om sig till att använda kolhydrater.
Arleigh Reynolds anser där emot att man visst kan ge kolhydrater till en hund, men först efter att arbetet påbörjats.

Under hårt arbete utnyttjar kroppens muskler framförallt fett som energikälla och kroppen ställer inte om sig till kolhydratförbränning när arbete väl påbörjats. Hjärnan utnyttjar däremot uteslutande kolhydrater som energikälla och små mängder kolhydrater under en arbetsdag påverkar framförallt hundens mentala skärpa under dagen.
Arleigh Reynolds rekommenderar 15–25 gram kolhydrater varannan timme. Själv använder han maltodextrin, som energimässigt har samma effekt som socker men som inte tas upp lika snabbt i blodet. Maltodextrin finns att köpa i hälsokostbutiker. En bit grovt bröd eller lite pasta ger ungefär samma effekt.

Viktig återhämtning

För jakthundar, som arbetar hårt flera dagar i följd, är återhämtningen oerhört viktig. En hund som inte återhämtat sig fullt ut bär med sig en belastning från föregående dag vilket gör att den för varje ny dag förlorar en betydande del av sin prestationsförmåga.
– Vi har upptäckt att återhämtningen går mycket snabbare om hundarna får en liten mängd långsamma kolhydrater direkt efter arbete, berättar Arleigh Reynolds.
– Den närmaste halvtimmen efter arbete är kroppens celler speciellt mottagliga för att fylla på glykogenförrådet. Ge hunden motsvarande 1,5–2 gram maltodextrin per kilo kroppsvikt direkt efter att hunden kopplats och ge den sedan huvudmålet någon timme senare när den varvat ner. Även här kan maltodextrinet till nöds ersättas av en bit grovt bröd eller av pasta.

Erik Wilsson (2006)


2009-06-01 2012-11-06