bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Norrbotten

Oenig viltförvaltningsdelegation valde att inte lyssna på jägarna

Efter tre år med det nya älgförvaltningssystemet är det dags för Länsstyrelsen att tillsätta nya personer i länets älgförvaltningsgrupper. I samband med det har Jägareförbundet Norrbotten lyssnat av hur medlemmar och förtroendevalda har upplevt de inledande åren. En tydlig signal var att man ville se en annan ordning i område 4 (Luleå, Piteå, Älvsbyn, Boden).

2014-12-08

Jägareförbundet tog då initiativet till en skrivelse för att få detta område delat på två så att kusten i form av Luleå och Piteå skulle utgöra ett förvaltningsområde och inlandet i form av Boden och Älvsbyn skulle utgöra ett eget område. 

Det här området är det enda där man har framfört dessa tankar, övriga indelningar har under de inledande åren fungerat utan att det har framförts krav på ytterligare uppdelningar. 

Vid viltförvaltningsdelegationens möte i november togs frågan upp för diskussion men inget beslut togs. Man uttalade däremot att man var tveksam till förslaget men beslut skulle tas i december. 

Vid sitt möte den 3 december togs förslaget återigen upp för beslut och det hela slutade i omröstning där Länsstyrelsens förslag om ett oförändrat område vann med några rösters övervikt. 

Den markägardominans som finns i älgförvaltningen har återigen visat sitt genomslag, även i frågor som inte har en direkt inverkan på hur många älgar som ska fällas. En alltmer utbredd uppgivenhet märks bland jägarnas företrädare. Att inte få gehör för sina idéer i några frågor kommer självklart underminera viljan att finnas med i processen. Detta vore oerhört olyckligt och Jägareförbundet fortsätter därför att arbeta för att jägarnas röst ska få ett bättre genomslag i älgförvaltningen. 

Länsstyrelsen har ännu inte beslutat om namnen på de som under de kommande tre åren ska ingå i älgförvaltningsgrupperna i länet.

Tillbaka till överblick