bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Värmland

Ingemar Tönnberg ersätter Lennart Johannesson som länsordförande i Jägareförbundet Värmland. Foto Boo Westlund

Ingemar Tönnberg ersätter Lennart Johannesson

Påläst och envis. Energisk, målmedveten och en nätverkare av rang. Jägareförbundet Värmlands årsstämma i Hagfors blev ett långt tacktal till avgående ordförande Lennart Johannesson. Nu tar Ingemar Tönnberg, Hagfors, över som ordförande i länsförbundet.

2015-04-17

Lennart Johannesson inledde stämman med en tillbakablick. Under sina nio år som ordförande har han följt och påverkat jakten och jaktens förutsättningar. En ny älgförvaltning har införts, länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har börjat sitt arbete för lokal förvaltning och det mediala trycket har ökat.

Vinterns vargjakt med lokala beslut och en acceptans för att även rovdjuren kan förvaltas lokalt var avgörande för Johannessons beslut att avgå.

–      Jag känner mig färdig nu. Vi fick en liten vargjakt, i princip bara tillväxten, men i vart fall en jakt, och det har varit mitt mål. Vi har sjösatt en början till regional förvaltning som fungerar, säger Lennart Johannesson.

Han lämnar styrelsen väl medveten om de problem som återstår.

–      Vi har en älgstam i fritt fall. Vill vi ha älgjakt så måste vi sänka vargstammen i Värmland och vara noga med att lämna rätt älgar i skogen, säger Lennart Johannesson.

Bo Sköld, Lennart Johannesson 

Bo Sköld, SJF:s generalsekreterare riktade ett personligt tack till Lennart Johannesson. Foto Boo Westlund

 

Bo Sköld, Jägareförbundets generalsekreterare, riktade i ett mycket personligt tal sitt tack till Johannesson, som han beskrev som jägaren, hundföraren och eldsjälen – men också nätverkaren och ledaren.

–      Lennart, du ser detaljer och helhet och du har alltid många bollar i luften. Du rör, du berör och du gör!

Bland alla hedersord och presenter fanns en gåva som värmde lite extra. Jan-Olov Ragnarsson, avgående vice ordförande, fick som ett av sina sista uppdrag förära Lennart johannesson titeln som hedersledamot i Jägareförbundet Värmland.

Jaktens själ

Öppningsanförandet avslutades med JF Värmlands bidrag till filmserien ”Jaktens själ”. Där ger Johanna Nilsson från Ovansjö VVO i Sysslebäck berättar om jakten och gemenskapen i ett jaktlag. En uppskattad film på nätet och även under stämman i Hagfors.

En parentation hölls över bortgångna jaktkamrater där journalisten och ordföranden i JF Eda Jvk P-O Lönnroth särskilt nämndes tillsammans med Åke Lillienau, Säffle, Birger Eriksson, Filipstad och Everth Svedenvik, Säffle särskilt nämndes. De och andra som gått bort hedrades med en stunds tystnad.En rad förtjänstecen delades ut under stämman.

Årsstämma är förtjänstecknens tid.  Foto Boo Westlund.

 

Ett antal förtjänsttecken delades ut. Jan-Olov Ragnarsson, avgående vice ordförande och sekreterare samt ansvarig för Jägartorpet tilldelades Svenska Jägareförbundets hederstecken Örnen i guld samt JF Värmlands rockslagsmärke i guld.

Rockslagsmärket i guld tilldelades även nyss avgående kretsordf. Gunnar Persson, Munkfors, efter 32 år av olika befattningar i Munkfors jaktvårdskrets.

Leif Svensson, Munkfors, Uno Ahlström, Munkfors, Ingemar Tönnberg, Hagfors och Christer Olsson, Kil, tilldelades rockslagsmärket i silver.

Samma märk i brons förärades Jan Olsson, Munkfors, Kjell Nordström, Munkfors, Anders Andersson, Kristinehamn och förre jaktvårdskonsulenten Olof Nilsson, Munkfors.

Mariana Skoglund, Grums, fick den särskilda utmärkelsen Silvermorkullan för sitt engagerade arbete med viltmatprojektet.Roland Pettersson, Tord Olsson och Christian Andreasson prisades av Lennart Johannesson.

Roland Pettersson, Skoga-Ekshärads skytteförening mottog pris ur Wallenbergska fonden. Tord Olsson fick pris som länsmästare i eftersök 2015 och Christian Andreasson som länsmästare i jaktskytte 2014. Foto Boo Westlund

 

Priser delades även ut till Christian Andreasson, Arvika, länsmästare i jaktskytte 2014, och Tord Olsson, Sysslebäck, länsmästare i eftersök 2015.

Wallenbergska fonden

Skoga-Ekshärads Skytteförening blev årets mottagare av Wallenbergska fondens pris. Föreningen har under många år bedrivit ett omfattande ungdomsarbete där skyttet och säker vapenhantering, kamratskap och integrering av flykttingar präglat verksamheten. Många av dagens jägare och duktiga jaktskyttar i bygden har fått sina första skyttelektioner i förening vilket Jägareförbundet Värmland vill uppmärksamma. Priset togs emot av föreningens ordförande Roland Pettersson.

Bland talarna fanns Isak From, socialdemokraternas talesperson i jaktfrågor. Han var noga med att betona att den nya vargutredningen inte ska leda till nya riksdagsbeslut.

–      Det finns inget stöd för det i riksdagen, men vi måste göra rätt om Sverige själva ska få förvalta viltstammarna.

Kravet på en ny jaktmyndighet löser enligt Isak From inte alla problem, även om regeringen är medveten om den allvarliga situationen.

–      Många saknar förtroende för Naturvårdsverket, sägre Isak From.

Bo Sköld påpekade i sitt anförande att ett starkt förbund är en förutsättning för fortsatt bra jakt.

–      Vargjakten är ett typexempel på hur viktigt det är att ha ett starkt förbund. Löshundsjakten är en annan fråga där vi faktiskt lyckats få politiska företrädare att säga att det inte går att jaga utan hund. Det är viktigt, säger Bo Sköld. 

Tönnberg ny ordförande

Den formella delen av årstämman blev en lugn tillställning där verksamheten under året gett ett litet plusresultat. En ny verksamhetsplan för Jägartorpet presenterades. Bland de motioner som behandlades bifölls Åleby VVO:s motion om förlängd jakttid på björn. Den skickas vidare till jakttidsberedningen och Svenska Jägareförbundets styrelse och årsstämma för beslut.Ett radarpar tackar för sig. Jan-Olov Ragnarsson och Lennart Johannesson avtackades under stämman i Hagfors

Ett radarpar slutar. Jan-Olov Ragnarsson och Lennart Johannesson har verkat tillsammans i länsförbundets styrelse. Foto Boo Westlund

 

Lennart Johannesson, Jan-Olov Ragnarsson och Mariana Skoglund har valt att avsluta sitt engagemang i länsförbundsstyrelsen. Eva Forsgren, Torsby, omvaldes på två år. Nya i styrelsen är Anders Olsson, Karlstad, Lennart Nilsson, Värmskog och Fredrik Jonasson, Filipstad.

Som JF Värmlands ordförande på ett år valdes enhälligt Ingemark Tönnberg, Hagfors.

 

Boo Westlund

Tillbaka till överblick