bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Norrbotten

Fortsatta undersökningar av harpest

Det stora utbrottet av harpest i somras och början av hösten klingar nu av. Men SVA vill fortsätta undersöka harar. Så hjälp oss gärna med att rapportera in fynd.

2015-10-26

– Vi vill nu skaffa oss bättre kunskap om det senaste harpestutbrottets effekter på vilda djur i Norrbotten och Västerbotten. Vi vill veta om sjukdomen till exempel kan ha ett mer utdraget förlopp hos harar, säger veterinär Gete Hestvik, SVA.

Under utbrottet fick vi in rapporter om över 150 döda harar i Norrbotten och Västerbotten. De flesta observerades i kustområdet kring Kalix, Luleå och Piteå. Tjugosju harar skickades in för obduktion. De flesta hade dött av harpest.

Rävar kan också smittas av harpest, men de blir sällan sjuka. Rävarna bildar antikroppar mot sjukdomen och genom att undersöka om de har det så kan vi få en bättre bild av var harpesten finns. Därför är vi intresserade av att få kontakt med jägare som under jaktsäsongen 2015-2016 jagar både harar och rävar. En ersättning på 200 kronor betalas ut för varje provtaget djur.

Även självdöda djur, som harar, rävar och smågnagare, är intressanta för oss att undersöka. Den som vill rapportera fynd eller ställa frågor kan göra det via mejl, vilt@sva.se, eller ringa ”dagens viltveterinär” via SVA:s växel 018-67 40 00

På vår webb, sva.se, finns mer information om hur man skickar in djurkroppar etc. Där finns även viktiga tips på hur man skyddar sig eftersom harpest kan smitta till människa.

Tillbaka till överblick