Projekt Fjällgås

Projekt Fjällgås är ett projekt med målet att det ska finnas en livskraftig fjällgåspopulation i Sverige. Projektets arbete har pågått sedan 1970-talet och har lagt störst fokus på utsättningar av uppfödda fåglar för att förstärka den vilda populationen. Sedan 2011 ingår huvuddelen av Projektets verksamhet i det svenska åtgärdsprogrammet för fjällgås. Projektets huvudman är Svenska Jägareförbundet och tillsammans med Stiftelsen Nordens Ark samt Norrbottens Ornitologiska förening drivs projektet med anslag från åtgärdsprogrammet och bidrag från stiftelser och andra organisationer.

 

 

 

 

Read in english

Aktuellt

-Ett nytt samarbete har inletts mellan Svenska Jägareförbundet och företaget Fjällräven. Detta är extra glädjande nyheter för Projekt fjällgås eftersom vi får motta ett ekonomiskt bidrag och samtidigt får hjälp att nå ut med vårt budskap till fler naturintresserade personer i både Sverige och övriga Europa. Wildlife conservation with Fjällräven (youtube.com) Fjällräven Experience

-2024-års häckningssäsong har varit god för de svenska fjällgässen trots oroande rapporter om havsörnar i häckningsområdet under våren.

-Under de första veckorna i juli skedde förstärkningsutsättningar av fjällgås i både Arjeplogsfjällen och i Gällivarefjällen. En stor andel av dessa befinner sig nu (augusti/september) på rastplatser i Mellansverige.

- Projekt fjällgås har 2024 beviljats bidrag från Göran Gustafssons Stiftelse för natur och miljö i Lappland. Bidraget rör framtagandet av en uppdaterad populationsmodell och överlevnadsanalys. 

- Projekt fjällgås har 2024 beviljats bidrag från Stiftelsen Alvins fond för fågelskydd. Bidraget gäller fortsatta studier med sändarförsedda fjällgäss. 

-2024 års första flock av återvändande fjällgäss till Sverige rapporterades vid Lundåkrabukten i Skåne på morgonen den 18 mars (27ex). (2023 anlände de första fjällgässen till Sverige den 25 mars).

-Är du intresserad av att engagera dig inom bevarandet av fjällgås? Kontakta oss på Sarah.nordlinder@jagareforbundet.se för att veta mer.

 

 

Rapporter

Vill du se senaste rapporterna om observationer av fjällgäss? Klicka på länkarna nedan!

Rapporter från Sverige

Rapporter från Norge

Rapporter från Nederländerna

 

 




Read in english

I samarbete med