Benringar

Hur läser man benringar? Alla fjällgäss som sätts ut i syfte att förstärka den vilda populationen märks med benringar med olika färg och bokstav-/sifferkombinationer. Dessa är viktiga för att vi ska kunna följa upp de fåglar som sätts ut. Nedan följer några exempel på kombinationer man kan stöta på och hur du läser/rapporterar dem.


Foto: Projekt fjällgås

Projekt fjällgås är helt beroende av rapporter från fågelintresserade. Tillsammans bildar vi ett nätverk vilket ger oss möjligheten att följa gässen under deras vår- och höstflytt.

Skulle du stöta på fjällgäss när du är ute och skådar är antal och plats ovärderlig information för Projekt fjällgås. Enklast rapporterar du i SLU artdatabankens Artportal men det går även bra att skicka ett mejl till projektet. Sarah.nordlinder@jagareforbundet.se

Skulle du ha möjlighet att se om någon av individerna har benringar är det fantastiskt. Skulle du dessutom ha turen att de går på kort gräs och du har en tillräckligt bra kikare för att kunna läsa av och anteckna vilka färg- och bokstavs-/sifferkombinationer som gässen har på sina ben ger det otroligt viktigt information för arbetet med fjällgås. I utbyte kan vi ge dig information om just de individerna. Till exempel på vilka andra platser just dessa fåglar skådats förut och var de sågs senast.

Skrivs B2 WC Skrivs Y8 RP Skrivs Y8 * Skrivs N8 R