Den vilda populationen

Glädjande nog har den svenska fjällgåspopulationen ökat stadigt sedan bottenåren 2012/ 2013 och detta är mycket tack vare de stödutsättningar som gjorts genom åren.


Foto: Projekt fjällgås

Populationen uppskattas år 2023 till någonstans mellan 130–140 individer. De överlevnadsanalyser som gjorts för den svenska fjällgåspopulationen visar att häckningsframgången inte är tillräckligt hög för att kunna väga upp för dödligheten bland vuxna individer under sommarhalvåret. Denna dödlighet bland vuxna fjällgäss beror troligen främst på predation i häckningsområdet. Trots att häckningsframgången har varit god och vi sett rekordmånga vildfödda fjällgäss under hösten, 3 år i rad (2021, 2022 2023), så är populationen fortfarande så pass liten och skör att stödutsättningar är nödvändiga för att populationen inte ska minska. Den enda kända häckande populationen av fjällgås inom EU finns idag i Sverige vilket ger oss ett stort ansvar för artens överlevnad.  

En stor del av den svenska fjällgåspopulationen räknas idag in på gässens fjällnära rastplatser i västerbotten. En skattning av populationen görs sedan baserat på räkningen i fjällen kombinerat med ringavläsning på andra platser i Sverige och internationellt. Den svenska populationen är sydvästflyttande och flockar ses regelbundet i de södra delarna av landet, främst vid Sundsvall, Hudiksvall, Hjälstaviken (Uppland) samt vid Svensksundsviken och Roxen (båda i Östergötland).

I arbetet med att skatta populationens storlek är Projekt fjällgås helt beroende av ideella ornitologer, både inhemska och internationella. De gör ett enormt jobb med att bevaka rast- och övervintringsplatser och rapportera in hur många fjällgäss de sett samt vilka benringar de kunnat avläsa. Inrapporteringen av skådade fjällgäss i Sverige har ökat stadigt de senaste åren i takt med populationens ökning. År 2022 inkom över 1600 rapporter om fjällgäss i Sverige.       

Fjällgåsen är en hemortstrogen art och stödutsättningar har sedan projektets början gjorts inom samma område där det fortfarande fanns vilda fjällgäss kvar. Detta innebär att en övervägande del av den svenska fjällgåspopulationen idag häckar inom samma område. Att en stor del av en population uppträder koncentrerat på samma område gör den sårbar. Ett hot som är knutet till den platsen, till exempel en effektiv predator, kan då göra en enorm skada på hela populationen. Som ett pilotprojekt för att skynda på fjällgåsens spridning i fjällen och återtagandet av tidigare häckningsområden har Projekt fjällgås år 2020 startat utsättningar av fjällgäss på ännu ett ställe i Gällivarefjällen.

I lågalpin miljö likt den på bilden häckar fjällgässen