bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Södermanland

Rapport från vildsvinsnatta

Vi har nu passerat finalen på vildsvinsnatta 2022 och köttet från de donerade vildsvinen är på plats hos kommunernas kök.

2022-07-27

Vildsvinsnatta har visat det många upplever en vikande vildsvinstam, på vissa håll är det i princip tomt på vildsvin. Nu är det dags att börja tänka i nya banor vid förvaltningen av vildsvin.

Det filmpaket som har kunnat ses av de som anmält sig till vildsvinsnatta hoppas jag har gett något oavsett erfarenhet. Afrikansk svinpest är ett riktigt orosmoln på svinhimlen där vi alla måste skärpa oss och göra allt för att undvika smittspridning.

Syftet sedan tidigare med att hjälpa en lantbrukare att hålla vildsvinen borta från grödor fortgår men att ge fler människor chansen till en fantastisk måltid med kött från vildsvin som bas känns otroligt fint.

I någon krets får man hjälp med sitt skjutna vildsvin under alla timmar som vildsvinsnatta pågår grillen är tänd och köttet som grillas är vilt. Engagemang och intresse är viktigt för att lyckas oavsett vad det handlar om.

Vildsvinsnatta har lyfts fram på flera platser i vårt samhälle som ett gott exempel på vad man kan göra för att öka intresset för vildsvinet, köttet och jakten.

Vi får positiv respons under hela året på vildsvinsnatta från många olika håll i samhället det visar att vi kan samla oss och göra något. De är viktigt att vi från jägarsidan visar att vi bryr oss och vill göra något.

Våra Sörmländska Vildsvin har ett fantastiskt kött och att vildsvinet skjuts, slaktas och äts upp i vårt län är otroligt bra.

Till årets vildsvinsnatta anmäldes 212 personer som sköt 44 vildsvin varav 33 donerades till förmån för äldreomsorg och skolor. Jämfört med förra årets vildsvinsnatta lite färre deltagare men också färre vildsvin skjutna men ungefär lika många donerades.

Stort TACK för er hjälp med att genomföra vildsvinsnatta vet att många av er jobbar i kulisserna på de olika projekt som genomförs.

Allt positivt som jägarna gör och som lyfts gör att även kommande generationer kan få fortsätta jaga på det sätt som vi vill och att det finns något att jaga. Alla pusselbitar behövs och blir till slut en hel bild.

 

Hälsningar

Jonas

Ordförande

Jägareförbundet Sörmland

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick